Nederlands Vaccinatie Instituut


Deltaplan ook nodig voor bestrijding dreigende infectieziekten

woensdag, 03 september 2008

Dreiging ernstige infectieziekten vereist multidisciplinaire samenwerking én politieke aandacht

Op donderdag 4 september 2008 houdt prof. dr. Claire Boog haar oratie 'Gepokt en gemazeld'. Met het uitspreken van deze rede aanvaardt zij het hoogleraarschap aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, departement Infectieziekten en Immunologie. Claire Boog wordt benoemd tot hoogleraar 'Ontwikkeling en toepassing van immunomodulatie voor vaccins', hierbij wordt het gericht aansturen van de afweer onderzocht. Claire Boog is tevens plaatsvervangend wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI).

Nieuwe oplossingen

Prof. dr. Claire Boog: 'De klassieke vaccinontwikkeling is succesvol gebleken tegen ziekteverwekkers die niet of nauwelijks veranderen in de tijd. Maar voor de ontwikkeling van nieuwe of effectievere vaccins tegen complexe of sneller veranderende ziekteverwekkers is méér nodig. We hebben bijvoorbeeld te maken met bacterie- en virusstammen die veranderen. 'Emerging infections', zoals SARS, Ebola en Q-koorts, zijn voor het merendeel nieuwe infectieziekten die kunnen overstappen van dier naar mens. Zij kunnen zo -wereldwijd- een nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid vormen. We moeten wetenschappelijke oplossingen vinden voor vaccins met bijwerkingen en vaccins die 'uitgewerkt' lijken. Recente uitbraken van kinkhoest, mazelen en bof onderstrepen dat belang. Tegelijkertijd zoeken wetenschappers naar nieuwe, veilige productiemethodes en andere toedieningsvormen.'

Multidisciplinaire aanpak én politieke aandacht noodzakelijk

Claire Boog wil dreigende infectieziekten ook op een hoger niveau aanpakken. 'De huidige vraagstukken op het gebied van vaccins zijn zeer complex. Daarom is meer dan vroeger een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. Emerging infections treden per definitie onverwacht op. Voor een optimale infectieziektebestrijding zijn politieke aandacht, coördinatie, een efficiënte communicatie en kennisuitwisseling tussen de medische en veterinaire professionals belangrijke succesfactoren. Net als bij het afweersysteem leidt alleen goede communicatie tot een effectieve respons. Recent is de uitbraak van een grieppandemie als een van de grootste risico's voor de Nederlandse samenleving omschreven, met grote gevolgen. Voor de dreiging van overstromingen in Nederland, hierop wordt de kans kleiner ingeschat, is de Deltacommissie opgericht. Ik zou voorstander zijn van een vergelijkbaar initiatief, een soort Deltaplan voor de bestrijding van emerging infections.' Volgens Claire Boog maken de snel voortschrijdende wetenschappelijke en maatschappelijke inzichten het onderzoek rond vaccins en vaccinaties uitermate 'fascinerend'.

Oratie

Prof.dr.Claire Boog houdt haar inaugurele rede op donderdag 4 september in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht, aanvang 16:15 uur.

Eerder bericht op deze website:

Oratie Claire Boog: 'Onderzoek naar vaccins is fascinerend'