Gemeente Haarlem


04 september 2008

2008/202


Haarlem klimaatneutraal in 2030


Door nu te kiezen voor energiebesparing en schone energie wil Haarlem in 2030 een klimaatneutrale stad zijn; een stad waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of ander broeikasgassen leidt. Om deze hoge ambitie waar te maken hebben gemeente, woningcorporaties, banken, projectontwikkelaars, milieugroeperingen en tal van andere instellingen gewerkt aan een plan van aanpak. Kenmerkend voor dit plan is samenwerking. Door de handen ineen te slaan worden er projecten gerealiseerd die tot veel CO2-reductie leiden, en tegelijkertijd tot innovatie en besparing op de energiekosten. Het college van B&W heeft ingestemd met het plan van aanpak. De commissie Beheer bespreekt de plannen op 25 september, de gemeenteraad op 9 oktober.

In 2007 bepaalde de Haarlemse gemeenteraad dat Haarlem in 2030 een klimaatneutrale stad moet zijn. Naar aanleiding daarvan organiseerde de gemeente twee succesvolle klimaatconferenties waar aanwezigen -markpartijen, bewoners en maatschappelijke organisaties- discussieerden over de vraag wat burgers, bedrijven en overheid kunnen doen om dat doel te bereiken. Een ideeënboek met een scala aan plannen en projecten die moeten leiden tot energiebesparing, maar ook concrete toezeggingen waren het resultaat. Zo beloofden betrokken woningbouwcorporaties enkele tientallen miljoenen euro's te investeren om bestaande woningen energiezuiniger te maken.

energiecoach
In overleg met de bovengenoemde partners bekijkt de gemeente welke plannen uit het ideeënboek in de komende twee jaar uitgevoerd worden. Eén van de plannen is bijvoorbeeld het instellen van een energiecoach in de Waarderpolder die bedrijven adviseert op het gebied van energiebesparing. Nog dit jaar sluit de gemeente een convenant af met de partijen die een substantiële bijdrage willen leveren aan een beter klimaat. Hierin staan de concrete inspanningen omschreven die betrokken partijen beloven te doen.

het goede voorbeeld
De gemeente zelf wil als organisatie al in 2015 klimaatneutraal zijn en daarmee het goede voorbeeld geven. Onder meer door de openbare verlichting energiezuinig te laten werken, het eigen wagenpark op groen gas te laten rijden (nu aardgas) en door de eigen gebouwen energiezuinig te maken wil de gemeente andere partijen bewijzen dat een klimaatneutrale doelstelling haalbaar is.

scholen
Veel aandacht in het plan van aanpak gaat uit naar goede voorlichting over klimaatverandering en over wat mensen en bedrijven hieraan zelf kunnen doen (en wat energiebesparing hen oplevert!). Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs, de generatie van de toekomst, worden gestimuleerd om bewust om te gaan met energie onder meer door lespakketten te verstrekken. Op scholen zullen energiebesparingsmaatregelen getroffen worden. InHolland, de hogeschool die sinds kort een leerstoel heeft gericht op duurzaamheid en klimaat, wil graag een bijdrage leveren aan de informatievoorziening rondom klimaatneutraliteit.


Om het energieverbruik en de uitstoot van CO2 te meten is een CO2-monitor in ontwikkeling. Deze monitor volgt heel nauwkeurig of het energieverbruik en de uitstoot van CO2 afnemen.


Koploper

Onlang sloot de overheid het Klimaatakkoord 2007-2011 met gemeenten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Haarlem doet, met de ambitie om klimaatneutraal te worden een stap verder en is daarmee een van de koplopende gemeenten in Nederland. Behalve Haarlem, hebben ook andere gemeenten zoals Apeldoorn, Groningen, Tilburg, Heerhugowaard, Enschede en Zutphen vergelijkbare ambities.


Middelen en Services
Mirjam van Haaster
023-5114269/06-46215265
mvanhaaster@haarlem.nl

---- --