Date : 04 September 2008
Sender Name: Intrum Justitia
Eén op twee personen met een openstaande factuur, kan die factuurniet betalen
Gehuwden of samenwonende met kinderen (waarvan 61% werkt)vertegenwoordigen de belangrijkste groep wanbetalers (43%), op de voet gevolgd door alleenstaanden (41,6%), waarvan de grootste groep geen kinderen heeft (63%)
* 61% van de wanbetalers heeft meer dan één openstaande schuld (waarvan 47% van de ondervraagden werkt) en zit dus structureel in financiële moeilijkheden
* De belangrijkste leeftijdscategorie van wanbetalers zijn de mensen tussen 26 en 45 jaar (59%), waarvan 50% gehuwd of samenwonend met kinderen, 12% in koppel zonder kinderen, 20% alleenstaand zonder kinderen en 18% alleenstaand met kinderen zijn.
* De bedragen van de openstaande schulden zijn sterk gestegen: in slechts 15% van de gevallen gaat het om bedragen onder de 250 euro, in 29% van de gevallen gaat het over meer dan 1.000 euro
* 51% van de ondervraagden met een openstaande factuur, kan deze factuur gewoonweg niet betalen
* 53% van de wanbetalers werkt (tov 51% in 2006 en 47% in 2005)
* Lager geschoolden hebben meer en grotere schulden
Dat zijn de opmerkelijkste bevindingen van het onderzoek dat Intrum Justitia, Europees en Belgisch marktleider op het gebied van credit management, uitgevoerd heeft tijdens de eerste helft van 2008. Meer dan 1000 wanbetalers (consumenten) werden bevraagd naar hun familiale situatie, hun leeftijd, hun studies, of ze werken of niet en welke de reden was om hun facturen niet te betalen.
Tijdens de eerste helft van 2008 voerde Intrum Justitia een ad-random telefonische enquête uit bij meer dan 1000 wanbetalers. Als marktleider hecht de onderneming veel belang aan onderzoek om op basis van de meest accurate marktgegevens te adviseren bij het optimaliseren van het credit management van haar klanten. Het objectief van dit onderzoek is een beter inzicht te verwerven in de redenen van wanbetaling van consumenten en in hun familiale en financiële situatie.
Van de ondervraagden, heeft de helft (53%) een job. Bij de werklozen is meer dan 50% alleenstaand, waarvan de meerderheid zonder kinderen.
Andere schulden
Bij de alleenstaanden heeft 89% nog andere schulden tov 55% bij de koppels zonder kinderen en 62% bij koppels met kinderen.
De leeftijdscategorie tot 25 jaar maakt 12% uit van de wanbetalers (lichte daling van 4% tov de voorbije jaren). 63% van de mensen uit deze groep is alleenstaand (bijna allemaal zonder kinderen - 84%). Deze jongere groep is diegene met het grootste aantal hoog opgeleiden, nl. 34,6% heeft een hogere opleiding achter de rug. Hoewel bijna de helft van de jongeren werkt (42%, waarvan de helft arbeiders), heeft ook 51% van hen nog andere schulden buiten de ene openstaande vordering waarvoor ze door Intrum Justitia benaderd werden. 67% kan deze factuur gewoonweg niet betalen. 6% van deze groep geeft aan dat de werkloosheidsuitkering niet volstaat; anderen ontvangen geen werkloosheidsuitkering. Nonchalance is de tweede oorzaak van onbetaalde rekeningen (13%). In 40% van de gevallen gaat het over een onbetaalde telecomfactuur De openstaande bedragen zijn wel sterk gestegen in deze groep. In slechts 27% van de gevallen gaat het om bedragen onder de 250 euro (tov 52% in 2006). Bij 18% van de ondervraagden gaat het over bedragen boven de 1.000 euro. Een jongeman geeft als reden dat "hij als interim werkt en dus niet veel loon krijgt". Een andere zegt dat hij 3 maanden zonder internetconnectie zat, waardoor hij via homebanking niet tijdig kon betalen. Hij had geen tijd om naar de bank te gaan.
26-45 jaar
Net zoals de voorbije jaren, is de grootste leeftijdscategorie echter die tussen 26 en 45; deze groep maakt 60% van ondervraagden uit (68% van hen heeft kinderen, 20% zijn alleenstaanden zonder kinderen, 12% is gehuwd of samenwonend zonder kinderen). 60% van hen heeft een job (waarvan een vierde zelfstandigen. Slechts 7% van deze ondervraagden heeft een hogere opleiding genoten.
Bij deze jonge gezinnen zijn het voor-namelijk energiefacturen die ze niet kunnen betalen (34%), gevolgd door telecomfacturen (28%). Ook hier zijn de bedragen sterk gestegen. In slechts 19% van de gevallen gaat het om bedragen onder de 250 euro (tov 38% in 2006 en 45% in 2005). Bij 28% gaat het om bedragen van + 1.000 euro. 71,5% van de ondervraagden geeft aan de factuur niet te kunnen betalen, waarvan 16,5% niet kan betalen omwille van het feit dat hun uitkering (alimentatie, ziekte, werkeloosheid) niet voldoende is. Bij 15% van de ondervraagden ligt nonchalance aan de basis van het niet betalen van de factuur.
Een typisch voorbeeld van een uitleg komt van een jonge werkloze dame met kinderen: 'Ik kan niet in één keer betalen en heb dus niet betaald. Ik was eigenlijk aan het wachten tot er iemand kwam met een plan.' Een man verklaarde dat 'hij een relatie had met een vriendin die de facturen weggooide zodat hij zijn rekeningen niet kon betalen'.
46-65 jaar
Eén vierde van de ondervraagden maakt deel uit van de groep tussen 46 en 65 jaar (een lichte stijging tov 2006 en een stijging van 5% tov 2005). 54% van hen heeft kinderen, 26% is alleenstaand zonder kinderen. Bijna de helft (48%) is aan het werk en 6% is met pensioen. Opmerking: bij de categorie 55-plussers is nog 30% actief op de arbeidsmarkt, terwijl dit in 2006 slechts 20% bedroeg. Slechts 7% genoot een hogere opleiding.
67% kan de factuur niet betalen, waarvan 12% die aangeeft dat ze door ziekte te veel kosten heeft. In deze categorie liggen de bedragen van de schulden het hoogst (35%) boven de 1.000 euro. 59% heeft ook andere schulden.
Een man met kinderen heeft 'door zijn dochter teveel facturen'; een andere man kan zijn facturen niet meer betalen omdat zijn vrouw hem heeft verlaten en schulden heeft achtergelaten, en ook de kinderen.
66-plussers
Bij de 66-plussers (3% van de ondervraagden - daling van 2% tov van 2006, maar stijging met 1% tov 2005) leeft iedereen van een uitkering. 52% onder hen is alleenstaand. 76% van de ondervraagden van boven de 65 jaar is kinderloos. 25% heeft een hogere opleiding genoten. 68% kan de factuur niet betalen - waarbij de helft aangeeft dat hun uitkering niet volstaat. Ook hier zijn de bedragen sterk gestegen: in 24% van de gevallen gaat het over bedragen die hoger zijn dan 1.000 euro. Deze leeftijdscategorie telt de kleinste groep mensen met nog andere schulden.
Een schrijnend voorbeeld is van een dame, wiens echtgenoot overleden is en die enorm veel schulden heeft achtergelaten. Ondertussen is mevrouw ziek geworden en kan ze het financieel helemaal niet meer aan.
Conclusies:
Guy Colpaert, managing director Intrum Justitia Belgie: 'Dit onderzoek is gedaan in de eerste maanden van dit jaar, dus op een moment dat de recessie en de prijsstijgingen van de laatste tijd zich nog niet zo erg lieten voelen. We stellen vast dat al 60% van de ondervraagden meer dan één openstaande schuld heeft en dus structureel in financiële moeilijkheden zit. Bovendien stijgen de bedragen van de openstaande facturen ook sterk tov van de vorige jaren. Wij verwachten dat de situatie er niet zal op verbeteren. Het zijn hoofdzakelijk de jonge gezinnen die getroffen worden, met studerende kinderen, een woning die moet worden afbetaald, ingericht en verwarmd. Aan het begin van het schooljaar zou dit onderzoek een signaal moeten zijn dat preventie en het van jongsaf aan leren omgaan met geld een prioriteit zou moeten zijn voor de overheid. Vanaf de lagere school zou hieraan aandacht besteed moeten worden, want dit is eveneens een jammerlijke vaststelling: de lager-geschoolden zitten meer in de problemen dan diegenen die een hogere opleiding genoten hebben.'
'Onze bevindingen stroken tevens met de verzuchtingen van de OCMW's die nooit eerder zoveel mensen zagen aankloppen voor financiële bijstand.', voegt Guy Colpaert toe.
Voor alle bijkomende informatie:
Intrum Justitia
Veerle Van Mierlo
09/218 90 35
0472/92 02 29
www.intrum.be
Over Intrum Justitia:
Intrum Justitia is Europa's toonaangevende Credit Management Services (CMS) groep. Intrum Justitia realiseerde in 2007 een omzet van euro 348,8 miljoen en stelt 3.100 mensen tewerk in 24 markten. Intrum Justitia streeft er naar om de cashflow en de langetermijn rentabiliteit van haar opdrachtgevers meetbaar te verbeteren door het aanbieden van hoge kwaliteit in de relatie met zowel klanten als debiteuren in elke lokale markt. De groep biedt een breed gamma van diensten aan voor het beheer van particuliere en commerciële vorderingen. Intrum Justitia AB (ticker IJ) staat genoteerd op de OMX Nordic Exchange in Stockholm, Mid Cap list. Voor alle bijkomende informatie: www.intrum.com