Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 4 september 2008

Kenmerk 157

Gemeente Amsterdam schaft wielklem af

Per 1 januari 2009 schaft de gemeente Amsterdam de wielklem af. Het college van B&W is van mening dat bij een gastvrij Amsterdam een wielklem niet past.

De wielklem wordt nu alleen nog in het drukbezochte Amsterdam-Centrum gebruikt om er zeker van te zijn dat mensen hun parkeerboete betalen. Bezoekers en bewoners van de stad zijn veel tijd en hoge bedragen kwijt na plaatsing van een wielklem. Wethouder Herrema (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur): "In februari schreef ik in mijn weblog dat 2008 het laatste jaar van de wielklem moest worden, omdat ik het niet vind passen bij het imago van een toeristische topstad. En nu kunnen we de daad bij het woord voegen". Het college schrapt de wielklem uit de Verordening op de Parkeerbelastingen, waardoor stadsdelen dit instrument niet meer kunnen inzetten.

Ook stadsdeel Centrum hield de wielklem al kritisch tegen het licht. Dagelijks bestuurder Erik Koldenhof (VVD): "Stadsdeel Centrum heeft de laatste hand gelegd aan een evaluatie van de wielklem. Naast positieve gevolgen voor het imago van Amsterdam, blijkt dat bij afschaffing een aantal zaken goed geregeld moet worden."

In 2003 had het stadsdeel al besloten het aantal aan te brengen wielklemmen terug te brengen met 70% Toen is nog niet overgegaan tot volledige afschaffing, juist omdat het op Europees niveau lastig blijkt om parkeerboetes van buitenlandse bezoekers te innen. Destijds was al wel het doel om ­ mits er voldoende alternatieven waren ­ op termijn de wielklem af te schaffen. Koldenhof adviseert Herrema tegelijk met de afschaffing meer en strenger te gaan controleren en de wielklem nog wel in stand te houden voor de echt notoire wanbetalers.

Het afschaffen van de wielklem betekent dat een parkeerder in Amsterdam Centrum, die niet heeft betaald aan de parkeermeter, wordt behandeld als in de rest van Amsterdam: er worden geen wielklemmen meer geplaatst, wel boetes opgelegd. Dienst Stadstoezicht doet op dit moment al een proef met scanauto's, waardoor meer auto's gecontroleerd kunnen worden op parkeerovertredingen. Pb-157

Meer informatie:
Annelies van Dijk, voorlichter wethouder Herrema, 020 552 3409 Ton Boon, voorlichter stadsdeel Centrum, 020 552 4701

.

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --