Berichten college B&W Cappelle aan den IJssel week 31
Datum: 04-09-2008
Nummer: 31
Op dinsdag 2 september 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:
Concept beleidsplan Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 2008-2012
Het college stelt het conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit over het conceptbeleidsplan Veiligheidsregio Rotterdam (VRR) 2008-2012 vast. Het plan is een verplicht onderdeel van de nieuwe Wet op de Veiligheidsregio's en is conceptueel omdat het nog in parlementaire behandeling is. Het beleidsplan beschrijft de opbouw en werkwijze van de VRR. Een belangrijk onderdeel is het risicoprofiel van de regio. Hierin staat het aantal mogelijk rampen en crisissen in de regio beschreven en de effecten ervan. Verder is de capaciteit van hulpverleningspotentieel in de regio beschreven.
Handreiking informatievoorziening gemeenteraad
Het college neemt kennis van de door de werkgroep Motie voor de Raad opgestelde 'Handreiking Informatievoorziening Gemeenteraad Capelle aan den IJssel'. Hierin worden verbetervoorstellen gedaan als: de openbare besluitenlijst beschikbaar stellen aan raadsleden en burgerraadsleden, het uitbreiden van de Collegebrief en de wijze van verstrekken en digitalisering van de informatie. Het college stelt de openbare B&W-besluitenlijst, na vaststelling, per 1 oktober 2008 beschikbaar aan de raadsleden en burgerraadsleden. De lijst wordt uitgebreid met stukken ter kennisname aan de raad en deze worden geschrapt van de agenda van de commissies.
Brief minister WWI over aanpassing Wet Inburgering over taaleisen inburgeraars
Het college besluit de minister van Wonen, Wijken en Integratie te verzoeken om de Wet inburgering zo aan te passen, dat niet leerbare inburgeraars niet hoeven te voldoen aan de in deze wet genoemde taaleisen. In de praktijk zou deze groep dan een ontheffing mogen aanvragen. Aanleiding voor het verzoek is dat een deel van de inburgeringsplichtige inwoners gedurende een langere periode aantoonbare inspanningen heeft verricht om het inburgeringexamen te halen, maar daarin niet slaagt. Nu ook de G4 dit probleem bij de minister heeft aangekaart, volgt Capelle aan den IJssel als middelgrote gemeente.
Jeugdmonitor Rotterdam - Capelle aan den IJssel 2007
Het college neemt kennis van de Jeugdmonitor 2007 en stemt in met het integraal betrekken van de resultaten hieruit bij de uitvoering van de gezondheidsnota 'Samen gezond in Capelle'. In de Jeugdmonitor worden de (psychische) gezondheid en leefstijlfactoren van Capelse kinderen en jongeren beschreven. Conclusie is dat het goed gaat met het overgrote deel van de jongeren. Meer specifiek scoort de Capelse jeugd gemiddeld of gunstiger ten opzichte van het landelijke beeld op de gezondheidsthema's 'ervaren gezondheid', 'spijbelen', en 'seksueel gedrag'. Op het thema 'overgewicht' scoort de onderzoeksgroep gemiddeld. En op de onderwerpen 'depressieve gevoelens en suïcidaliteit', 'roken' en 'pesten en probleemgedrag' wordt gemiddeld of ongunstiger ten opzichte van het landelijke beeld gescoord. De resultaten van de Jeugdmonitor 2007 sluiten aan op de prioriteiten in de gezondheidsnota 'Samen gezond in Capelle'.
Voorstel tot het vaststellen van de Verordening tot wijziging van de Verordening Programmaraad
Vanwege de toetreding van de gemeente Alblasserdam heeft het college besloten de raad voor te stellen de Verordening tot 3e wijziging van de Verordening Programmaraad Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle vast te stellen. Het college besluit eveneens de gewijzigde overeenkomst tussen de gemeente Alblasserdam, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle inzake de programmaraad voor de kabel aan te gaan.
Voorontwerpbestemmingsplan 'Bedrijventerrein Groenedijk'
Het college maakt het voornemen een bestemmingsplan voor het 'Bedrijventerrein Groenedijk' op te stellen, bekend en stelt het voorontwerpbestemmingsplan 'Bedrijventerrein Groenedijk' vast. Hierin is opgenomen: de gemeentewerf, het afvalbrengstation, het vrachtwagenparkeerterrein, het aannemingsbedrijf grond-, weg- en waterbouw en de inrichting van de oever langs de Hollandse IJssel. Ook zijn de twee nieuwe woningen op het perceel Groenedijk 19 in dit voorontwerpbestemmingsplan ingepast. Dit plan wordt in het wettelijk overleg gebracht. Er wordt geen inspraak op grond van de Inspraakverordening verleend. Er is veelvuldig overleg geweest met bewoners over de (her-) ontwikkeling van het bedrijventerrein. Vertegenwoordigers van de omwonenden hebben aangegeven, dat geen prijs gesteld wordt op een inspraakronde.
Verzoek om bouwvergunning voor het afvalbrengstation aan de Groenedijk
Het college stelt het ontwerp-vrijstellingsbesluit vast voor de bouw van een afvalbrengstation aan de Groenedijk. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan 'Middelwatering' en kan alleen worden gerealiseerd wanneer vrijstelling wordt verleend. Het college kan op grond van artikel 19, lid 2 WRO vrijstelling verlenen in aangegeven categorieën van gevallen. Dit bouwplan past binnen de categorieën en past in het voorontwerpbestemmingsplan 'Bedrijventerrein Groenedijk'. Het ontwerp-vrijstellingsbesluit wordt ter inzage gelegd. Er wordt geen inspraak op grond van de Inspraakverordening verleend. Er is veelvuldig overleg geweest met bewoners over de (her-) ontwikkeling van het bedrijventerrein. Vertegenwoordigers van de omwonenden hebben aangegeven, dat geen prijs gesteld wordt op een inspraakronde.
Programmabegroting 2009 Stadsregio Rotterdam
Het college stelt de programmabegroting 2009 van de Gemeenschappelijke Regeling Stadsregio Rotterdam vast. Dit is een afgeleide van het beleidsprogramma 2006-2010 'Partners voor resultaat'. In de programmabegroting is een relatie gelegd tussen doelstellingen, prestaties en middelen. De Capelse bijdrage is verhoogd met 2,02% en wordt E 323.746. Deze verhoging blijft binnen de regionaal voor gemeenschappelijke regelingen afgesproken indexering van maximaal 2,11%.
Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening
Het college stelt het concept-raadsvoorstel en het concept-raadsbesluit vast over het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie Wet Werk en Bijstand (WWB) en Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). In de B&W-vergadering van 27 mei 2008 is besloten om voor de cliëntenparticipatie Wsw aan te sluiten bij de WWB-cliëntenraad (cliëntenraad sociale zaken). De Verordening Cliëntenparticipatie WWB en Wsw treedt in werking met ingang van de eerste dag van de maand volgende op de maand waarin de verordening is vastgesteld.
Conceptjaarverslag 2007 Openbare Gezondheidszorg Rotterdam Rijnmond
Het college stelt het conceptraadsvoorstel en - besluit over het conceptjaarverslag 2007 van de gemeenschappelijke regeling Openbare Gezondheidszorg Rotterdam-Rijnmond vast. In het conceptjaarverslag worden zowel belangrijke ontwikkelingen in relatie tot de gemeenschappelijke regeling als de uitvoering in gemeenten beschreven. De prestatieafspraken voor 2007 zijn gerealiseerd en producten zijn over het algemeen volgens afspraak uitgevoerd. Dit geldt niet voor het product Gezondheidsbevordering. In 2008 worden met de GGD afspraken gemaakt voor uitvoering van activiteiten rondom dit product. De raad wordt geadviseerd geen zienswijzen tegen dit conceptjaarverslag in te brengen.
Ontwerpbegroting 2009 DCMR Milieudienst Rijnmond
Het college stelt het conceptraadsvoorstel en -besluit over de Ontwerpbegroting 2009 van de Gemeenschappelijke Regeling DCMR Milieudienst Rijnmond vast. De tarieven van de DCMR te verhogen met 2,11%. Deze verhoging blijft binnen de regionaal voor gemeenschappelijke regelingen afgesproken indexering van maximaal 2,11%. De Capelse bijdrage wordt daarmee E 8.382, - meer dan vorig jaar en stijgt tot E 405.652, -. In de tweede helft van 2008 wordt een werkplan 2009 voor Capelle aan den IJssel door de DCMR aangeboden met daarin de afspraken over te verrichten activiteiten en te leveren prestaties.
Jaarverslag 2007 Welstandscommissie
Het college neemt kennis van het jaarverslag van de Welstandscommissie. In het verslag wordt onder andere ingegaan op de criteria vastgelegd in de Welstandsnota, de werkwijze van de Welstandscommissie en de openbaarheid van de vergaderingen van de Welstandscommissie. Er staat ook een aantal aanbevelingen in, waarvan het college het volgende overneemt:
- bij de herziening van de Welstandsnota wordt aandacht besteed aan de duidelijkheid en concreetheid;
- voor nieuwe ontwikkelingen wordt consequenter conform de Welstandsnota gewerkt;
- vergaderingen worden beter voorbereid, met name de pré-adviezen;
- op de gemeentelijke website wordt het onderdeel welstand uitgebreid.
Ten aanzien van de aanbeveling om de reguliere welstandszorg niet te vergeten besloot het college deze te betrekken bij de discussie over de vervanging van de Welstandscommissie door Stadsbouwmeester.
Verder stelt het college het conceptraadsvoorstel en - raadsbesluit vast.
Mandatering aanwijzing toezichthouders brandweer
Afdeling preventie van de brandweer (VRR) houdt toezicht op de brandveiligheid van gebouwen binnen de gemeente. De brandweermedewerkers die deze werkzaamheden uitvoeren, moeten aangewezen worden als toezichthouder in het kader van de Woningwet en de Brandbeveiligingsverordening. Het college mandateert de bevoegdheid tot het aanwijzen van deze toezichthouders aan het afdelingshoofd Beheer. Het ondermandaat ligt bij het unithoofd Handhaving en Vergunningen.
Welstandsadviezen 2007
Volgens de Woningwet moet het college eenmaal per jaar aan de gemeenteraad een verslag voorleggen, waarin zij tenminste uiteenzetten hoe zij zijn omgegaan met de adviezen van de Welstandscommissie. Het college stelt het conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit voor dit verslag vast. Met uitzondering van één geval zijn alle adviezen van de Welstandscommissie overgenomen. De uitzondering betrof een kinderhospice aan de Kerklaan 460. Het advies om geen bouwvergunning te verlenen werd niet opgevolgd in verband met de economische en maatschappelijke aard van dit project.
Pre-Party op het Stadsplein op zaterdag 20 september 2008 van 16.00 uur tot 22.00 uur
Op zaterdag 20 september 2008 van 16.00 uur tot 22.00 uur houdt Fun-Key Events een Pre-Party. Op deze dag brengen verschillende DJ's muziek ten gehore. De burgemeester verleent een vergunning aan Fun-Key Events voor het houden dit evenement. Tevens verleent de burgemeester ontheffing voor het schenken van zwakalcoholische dranken. Het college verleent ontheffing voor het ten gehorde brengen van muziek tot maximaal 100 dB(A).
Verkoop van perceel bouwgrond in Fascinatio fase 3
Het college verkoop percelen grond van 7.958 m2 gelegen in Fascinatio aan Bouwfonds. De percelen zijn bestemd voor de bouw van totaal 46 woningen. Er wordt nog dit jaar gestart met de bouw.
Kapvergunning nabij Groenedijk ter hoogte van nummer 14 tot en met 18A
Het college verleent een vergunning voor het kappen van 25 bomen aan de Groenedijk 14 tot en met 18A wegens het bouwrijp maken van het bedrijventerrein. Voor deze bomen wordt herplantplicht opgelegd. Eerder werd de conceptbeschikking gepubliceerd voor het kappen van 26 bomen zonder herplantplicht. Hiertegen zijn zienswijzen ingediend, deze zijn ontvankelijk doch ongegrond verklaard. Na de beoordeling en heroverweging bleek wel dat één boom gespaard kan worden en is voor de overige 25 bomen herplantplicht opgelegd.
Aanpassing splitsingakte MFC Fascinatio
Het college gaat een overeenkomst met Eneco aan ten behoeve van een traforuimte in het MFC-complex in Fascinatio aan de Solislaan. Eneco krijgt hiervoor recht van opstal.
Verkoop grond nabij Drieluik 48 en 56
Het college gaat een overeenkomst aan tot verkoop van percelen grond nabij Drieluik 48 en 56. De grond heeft de status van algemeen blokgroen. Algemeen blokgroen is restgroen dat voor de structuur niet bepalend is. Het zorgt soms voor een onlogische eigendomsgrens. Daarom komt de grond voor verkoop in aanmerking.
Portefeuilleverdeling per 2 september 2008
Per 2 september heeft het college een gewijzigde portefeuilleverdeling en een andere volgorde van het loco-burgemeesterschap:
Burgemeester J.J. van Doorne
Portefeuillehouder Openbare orde en Volksgezondheid
o Algemene beleidscoördinatie
o Openbare orde
o Brandweer
o Burgerzaken
o Externe betrekkingen
o Volksgezondheid (hieronder vallen: de Wet collectieve preventie, GGD, Zorgkantoor, Contractbureau, Ziekenhuis, Huisartsen, Medische infrastructuur (zoals de plannen voor een zorgboulevard))
o Coördinatie WMO
o Tarieven begraafplaats/crematorium Schollevaar (incl. Wet op de lijkbezorging) en indicatie
o Economie
o P&O - Juridische Zaken
o Wijkwethouder Schenkel (waarneming voor wethouder Moerkerke)
Wethouder drs. M.G. Jaliens (1e loco-burgemeester)
Portefeuillehouder Financiën en Sport
o Financiën
o Grondbedrijf
o Vastgoed
o Sport
o Accommodatiebeheer
o Ouderen en gehandicapten
o Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)
o Vrijwilligerswerk
o Welzijnsjaarprogramma
o WSW
o Volwasseneneducatie
o Minderheden/emancipatie/integratie/participatie
o Wijkwethouder Middelwatering
Wethouder A.J. Moerkerke (2e loco-burgemeester)
Portefeuillehouder Jeugd, Veiligheid en Volkshuisvesting
o Veiligheid
o ICT & Facilitaire zaken
o Communicatie
o Digitaal burgerschap
o Volkshuisvesting
o Wijkzaken
o Jeugd (inclusief Onderwijs)
o Regiozaken
o Sociale cohesie (ISV-project)
o Wijkwethouder Schollevaar
Wethouder J.W.G.M. Jacobs (3e loco-burgemeester)
Portefeuillehouder Stedelijke Ontwikkeling
o Stedelijke ontwikkeling
o Kunst en cultuur
o Welzijnskoepel
o Handhaving en vergunningen (inclusief alle daaraan gerelateerde producten)
o Verkeer en vervoer
o Onderwijshuisvesting
o Milieu
o Reiniging (ophalen van huisvuil/contract NV MAC)
o Monumentenbeleid
o RO-procedures bedrijfsvestigingen
o Dieren- en dierenbescherming
o MFC Fascinatio
o Begraafplaats Nijverheidstraat
o Wijkwethouder 's-Gravenland, Capelle-West en Fascinatio;
Wethouder drs. M.Ponte (4e loco-burgemeester)
Portefeuillehouder Buitenruimte en Recreatie
o Buitenruimte en recreatie
o Water
o Werk en Inkomen
o Straatreiniging en riolering
o Wijkwethouderschap Oostgaarde.
---
Gemeente Capelle a/d IJssel