Stichting Natuur en Milieu


CDA politici pleiten wederom voor nieuwe kerncentrales in Nederland

4 september 2008 - Fractieleider Van Geel en minister Verhagen starten het nieuwe politieke jaar met een pleidooi voor kernenergie. Van Geel nodigt energiebedrijven uit om bouwaanvragen voor nieuwe kerncentrales in te dienen. Stichting Natuur en Milieu vindt het hypocriet dat het CDA onder het mom van klimaat kernenergie opnieuw van stal haalt, terwijl ze zo weinig doet aan energiebesparing en duurzame energie.

Natuur en Milieu vindt dat het kabinet maximaal moet inzetten op inzetten op energiebesparing en duurzame energiebronnen. Tot onze energievoorziening helemaal duurzaam is, kan CO2 opgeslagen worden in lege aardgasvelden. Kernenergie is dan helemaal niet nodig.

Broeikasgassen
Als kernenergie echt schoon en veilig zou zijn, zou Natuur en Milieu daar natuurlijk voor zijn. Het is waar dat door kernenergie minder broeikasgassen vrijkomen, maar het is een misverstand dat kernenergie geen CO2 uitstoot veroorzaakt. De winning van uranium, het transport, de verrijking en opwerking van nucleair materiaal veroorzaken wel degelijk CO2 uitstoot.

Kernenergie veroorzaakt dan wel minder CO2 uitstoot dan kolencentrales, maar veel meer dan zon- en windenergie en waterkracht. En de hoeveelheid uranium is zeer beperkt. Met het huidige aantal kerncentrales is er nog hoogwaardig uraniumerts voor 40 jaar. Uitbreiding van het aantal kerncentrales maakt ontginning van laagwaardiger ertsen noodzakelijk, waardoor de kosten en CO2 uitstoot van kernenergie hoger zullen worden.

Afval
Onlosmakelijk verbonden met kernenergie is probleem van radioactief afval dat door kernsplijting ontstaat en 10.000 tot 240.000 jaar levensgevaarlijk blijft. Als je kijkt naar de afgelopen duizend jaar is er geen enkele garantie dat onze samenleving lang genoeg stabiel blijf om het afval verantwoord te kunnen beheren. Technieken om de levensduur van radioactief afval te verkorten, zullen volgens wetenschappers van het ECN nog vele decennia op zich laten wachten. Ze bieden geen oplossing voor het huidige nucleaire afval.

Veiligheid
Voortschrijdende technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat kerncentrales veiliger worden en de kans op een ongeluk zoals in Tsjernobyl is een stuk kleiner. Veiligheid blijft echter een zorg. De inherent veilige kerncentrale bestaat nog niet. Ook vormen kerncentrales aantrekkelijke doelen voor terroristen.

Het radioactief afval vormt het grootste veiligheidsprobleem. Het kan gebruikt worden voor kernbommen. Ook kunnen terroristen met radioactief afval en springstof vuile bommen maken, waarmee ze grote gebieden radioactief kunnen besmetten.

Geld
Investeringen in kernenergie gaan ten koste van de benodigde investeringen in duurzame energie, die een echte oplossing voor het klimaatprobleem en de energieschaarste vormen. Aan onderzoek naar kernenergie is alleen al tussen 1991 en 2001 88 miljard dollar uitgegeven, zonder dat daarmee de wezenlijke problemen van kernenergie zijn opgelost. Als dergelijke bedragen geïnvesteerd waren in duurzame energie dan zou deze al veel goedkoper geworden zijn en een groter aandeel in onze energievoorziening hebben.

Publicatiedatum: 04-09-2008