Gemeente Venlo


Sportstimulering Venlo scoort

4-9-2008

Op donderdag 4 september bezoekt de adviescommissie voor de titel Sportgemeente van het Jaar 2008' Venlo. Tijdens dit bezoek wil wethouder Testroote de commissie ervan overtuigen dat Venlo deze titel verdient.

Venlo ontvangt de adviescommissie in sporthal Hagerhof en zal daar een toelichting geven op het sportbeleid van de gemeente. Wethouder Ramon Testroote (Sport) ziet het bezoek van de adviescommissie met vertrouwen tegemoet: Sport staat in Venlo op een hoog niveau en ons actieve sportbeleid zit goed in elkaar. We voelen ons gesterkt door het juryrapport van de verkiezing Sportgemeente van Limburg 2007', waarbij Venlo volgens de jury met kop en schouders boven de andere Limburgse gemeenten uitstak. We gaan dus met het volste vertrouwen de strijd aan met de andere genomineerde gemeenten.

Venlo is naast een hoge score op het thema van de verkiezing Sport dichtbij', vooral ook vanwege de navolgende sterke punten binnen het Venlose sportbeleid genomineerd voor de nationale titel Sportgemeente van het Jaar 2008':

Sportstimulering
Venlo kent een grote diversiteit aan sportstimuleringactiviteiten met veel deelnemers.
Voor verschillende doelgroepen, zoals jongeren, ouderen, meisjes, allochtonen en mensen met een beperking worden verschillende sportstimuleringsactiviteiten georganiseerd. Zo werden bijvoorbeeld het afgelopen schooljaar 222 activiteiten voor jongeren georganiseerd in buurten en wijken, met in totaal 16.500 deelnemers. In maart 2007 heeft Venlo het Jeugdsportfonds gelanceerd, met dit fonds hebben inmiddels 150 kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders/verzorgers in Venlo de kans gekregen om te sporten.

Stijgende sportdeelname
Analyse van laatste cijfers laat zien dat de sportdeelname in Venlo stevig in de lift zit. De nominatie van Venlo als sportgemeente van het jaar bevestigd dit beeld, aldus Testroote.
Het percentage 18+-ers dat volgens de RSO-norm (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek) sport, is gestegen van 53% in 2002 naar 61% in 2008. Met deze stijging heeft Venlo een behoorlijke achterstand op het landelijk gemiddelde ingelopen.
Ook het aantal jongeren dat volgens de RSO-norm deelneemt aan sport is gestegen, van 88% in 2005 naar 93% in 2007. Het animo bij jongeren om lid van een vereniging te worden stijgt. De cijfers onderstrepen dat. In de periode 2004-2008 is het aantal jeugdleden bij sportverenigingen met 12% gestegen. Ook de sportparticipatie bij leerlingen van Xieje-scholen laat een flinke stijging zien. Een stijging van 88% in 2003 naar 93% in 2008, volgens de RSO-norm. Hiermee is Venlo op het landelijk gemiddelde gekomen van sportparticipatie van kinderen in achterstandswijken.

Schoolsportactiviteiten
Venlo kent beweegmanagementteams die samen met verenigingen en sportaanbieders gedurende het gehele schooljaar sport- en beweegprojecten organiseren. Leerlingen kunnen wekelijks kiezen uit instuiven, toernooien en andere sportactiviteiten, zoals een week ijspret tijdens Venlo on Ice. Ook zijn er interscholaire projecten in de vorm van kennismakingslessen die gegeven worden door een vereniging of instelling. Een voorbeeld hiervan is klas op wielen', waarbij leerlingen van basisscholen kennismaken met de mogelijkheden en de moeilijkheden die de gehandicapte sporter ervaart. Daarnaast zijn er jaarlijks de schoolverlaterdagen, zwemvierdaagse en beachsportdagen. In het schooljaar 2007-2008 hebben ruim 7000 kinderen meegedaan aan activiteiten; dit is een verdubbeling ten opzichte van het schooljaar 2000-2001 en het aantal is nog steeds groeiende.

Voor de organisatie van (school)sportactiviteiten heeft Venlo een convenant afgesloten met mbo- en hbo-opleidingen voor stageteams die helpen met de organisatie en uitvoering. Vorig schooljaar hebben dertien leerlingen van Fontys en Cios hun stage gedaan in het kader van dit convenant.

Hoogwaardige sportaccommodaties
Venlo beschikt over zo'n 240 sportaccommodaties in verschillende vormen, zoals sporthallen, buitensportaccommodaties, zwembaden, trapveldjes, skatevoorzieningen, maneges en visvijvers. Een groot gedeelte hiervan wordt aangelegd, onderhouden en beheerd door de gemeente.

Adviescommissie
De adviescommissie bestaat uit: Willem van Montfort, NISB, Gerard van Houten, VSG en Mark van den Heuvel, Mulier Instituut. In het kader van het jaarthema Sport dichtbij' heeft Karim Loukili van de Johan Cruyff Foundation zitting in de adviescommissie.

Aan de hand van de bevindingen van de adviescommissie bepaalt de jury welke gemeente Sportgemeente van het Jaar' wordt. De jury bestaat uit: Jos Som, voorzitter VSG, Johan Wakkie, directeur KNHB, Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF en Sandra Korthuis, lid directieraad VNG. Clémence Ross, directeur van NISB, neemt speciaal voor het jaarthema zitting in de jury. Op woensdag 24 september maakt de jury de winnaar bekend tijdens het Landelijk Congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen.

Gemeentelijke herindeling