Vereniging Eigen Huis

Superwinsten netbeheerders kosten energieconsumenten 1 miljard euro

Consumentenorganisaties: onderzoek Rekenkamer noodzakelijk

Huishoudens en zakelijke afnemers in Nederland betalen meer dan 1 miljard euro te veel voor transport van elektriciteit en gas. In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer vragen de Consumentenbond, MKB Nederland, Vereniging Eigen Huis, VEMW, Aedes vereniging van woningcorporaties en de Nederlandse Woonbond om een onderzoek door de Rekenkamer naar de effectiviteit van de huidige tariefregulering.

De ondertekenaars, vertegenwoordigers van de huishoudelijke en zakelijke afnemers in Nederland, concluderen op basis van eigen onderzoek dat afnemers ten onrechte meer dan 1 miljard euro te veel betalen aan hun energieleverancier. Per huishouden gaat het om 100 euro. En dat bovenop de toch al sterk gestegen energierekening. De organisaties eisen dat de energiebedrijven het te veel betaalde geld terug moeten geven aan de afnemers. Doordat de energiebedrijven dreigen systematisch de besluitvorming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit met juridische procedures te blokkeren, blijven de nodige maatregelen uit. De NMa heeft wettelijke mogelijkheden om tariefcorrecties toe te passen. In eerdere besluiten heeft de NMa deze correcties al ten gunste van de energiebedrijven toegepast. Ook belangrijke oorzaken van de overwinsten worden niet weggenomen. Daarom moet de Algemene Rekenkamer op korte termijn een onderzoek uitvoeren en een aantal aanbevelingen doen om het tarieftoezicht te versterken.

Terugbetalen
Vorig jaar concludeerde toezichthouder NMa dat regionale beheerders van gas- en elektriciteitsnetten in Nederland superwinsten incasseren, bovenop het door de NMa redelijk geachte rendement. Alleen al in 2004 en 2005 betaalden consumenten en bedrijfsleven ten minste 400 miljoen euro teveel. Uit jaarverslagen van de energiebedrijven over 2006 en 2007 blijkt dat de overwinsten onverminderd blijven bestaan. Pas in 2010 betalen de afnemers, volgens de NMa, een redelijk tarief. Afnemersorganisaties vinden dit niet acceptabel, en willen dat deze overwinsten zo snel mogelijk worden verrekend in nieuwe tarieven. De NMa zou haar wettelijke bevoegdheid moeten gebruiken om nieuwe tarieven te verlagen, wanneer de oude tarieven op basis van onjuiste, onvolledige of geschatte gegevens zijn vastgesteld.

Oorzaak niet aangepakt
Uit het winstenonderzoek van de NMa bleek dat de belangrijkste oorzaak van de overwinsten gelegen is in de waardering van de netten. Begin 2007 heeft deze organisatie aangegeven dat zij de methode voor de financiële waardering van de netten zou herzien. Meer dan een jaar later is nog onduidelijk hoe de zogenaamde Regulatorische Accounting Regels moeten worden aangepast. Energiebedrijven kunnen dus superwinsten blijven inboeken.

Bron: Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, MKB Nederland, VEMW, Aedes vereniging van wooncorporaties en de Nederlandse Woonbond.

Amersfoort, 4 september 2008

---