Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

SINGLE STUDENT BLIJFT LANGER ALLEEN

Nijmegen 4 september 2008: Een krappe meerderheid (52 procent) van de HBO en academische studenten is single. Studenten zonder relatie zijn (gerekend vanaf hun 18e) veel langer single geweest dan de studenten die op dit moment wel een relatie hebben. Een tweedeling lijkt zich af te tekenen. Verder blijkt uit het onderzoek dat studentenverenigingen niet zo heel belangrijk zijn voor het vinden van een partner. Men ontmoet de partner vooral via vrienden of tijdens het uitgaan. Het onderzoek vond plaats onder 601 studenten (van universiteiten en hogescholen) en is uitgevoerd door e-Matching (datingcommunity voor hoger opgeleiden) in samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope.

Tweedeling
Single studenten hebben gemiddeld kortere relaties (1,3 jaar) en hebben slechts 21 procent van de tijd (vanaf hun 18e) een relatie gehad. Gebonden studenten hebben 68 procent van de tijd een relatie gehad. Die relaties duurden bovendien langer, namelijk gemiddeld 3,4 jaar. Deze trend wordt ook gesignaleerd bij afgestudeerde hoger opgeleiden. Afgestudeerde hoger opgeleide singles hebben gemiddeld 33 procent van de tijd een relatie gehad. Gebonden hoger opgeleiden hebben 74 procent van de tijd (vanaf hun 18e) een relatie gehad. Jasper Jan de Konink, mede-oprichter e-Matching: "Als iemand enige tijd single is, lijkt het steeds moeilijker om alsnog een relatie te krijgen. Het is mij op dit moment niet duidelijk of dat een vrije keus is van hen of dat zij simpelweg minder goed in de relatiemarkt liggen, bijvoorbeeld omdat ze te kritisch zijn in hun partnerkeuze of minder aantrekkelijk zijn als partner. Daar is nader onderzoek voor nodig."

Online dating en online netwerken in opkomst?
De meeste studenten hebben hun huidige of laatste partner via vrienden (27 procent) of tijdens het uitgaan (15 procent) ontmoet. Slechts 10 procent vond een partner via de studenten- en/of studievereniging. Online dating wordt door zeer weinig studenten gebruikt (3 procent) terwijl afgestudeerde hoger opgeleiden in 10 procent van de gevallen hun partner via online dating ontmoet hebben. Het percentage studenten dat hun partner vond via online netwerken zoals Hyves en Linkedin (5 procent) is hoger dan dat aandeel onder niet-studenten (3 procent). Jasper Jan de Konink: "Wij wilden meer weten over het gebruik van online dating door studenten. Wij zien de laatste tijd een toename van studenten op onze site. Bij een volgende peiling zal moeten blijken of deze trend zich voortzet. Naar nu blijkt is de meerderheid van de studenten toch nog goed in staat om vooral via vrienden en tijdens het uitgaan een partner te vinden. Dat is na het afstuderen aanzienlijk moeilijker. Men is dan vaak te druk met werk en eventueel kinderen (na een scheiding). Online dating is dan een uitkomst om toch singles te blijven ontmoeten."

VRAAG: HOE LEERDE U UW MEEST RECENTE DAN/WEL HUIDIGE VASTE PARTNER KENNEN?

STUDENTEN (die sinds hun 18e een of meerdere relaties hebben gehad) 27 procent - Via vrienden
15 procent - Tijdens het uitgaan
10 procent - Via studenten- of studievereniging
9 procent - Via een andere vrijetijdsvereniging (sport, theater) 8 procent - Via werk
6 procent - Tijdens vakantie
5 procent - Online netwerken (hyves, linkedin, e.d.) 3 procent - Via online dating
0 procent - Persoonlijke relatiebemiddeling
17 procent - Anders

HOGER OPGELEIDEN (afgestudeerd, werkend, die sinds hun 18e een of meerdere relaties hebben gehad) 19 procent - Via werk
19 procent - Via vrienden
17 procent - Tijdens het uitgaan
10 procent - Via online dating
7 procent - Via een andere vrijetijdsvereniging (sport, theater) 6 procent - Tijdens vakantie
6 procent - Via studenten- of studievereniging
3 procent - Online netwerken (hyves, linkedin, e.d.) 0 procent - Persoonlijke relatiebemiddeling
13 procent - Anders


- - -