Ingezonden persbericht


-Persbericht -

Vijf winnaars winnen Jong Talent Prijs 2008

De Jong Talent Prijs is dit jaar voor het eerst
vergeven. Vijf veelbelovende kunstenaars die in juli 2008 afgestudeerd zijn aan één van de Nederlandse kunstacademies hebben de Jong Talent Prijs gewonnen. De uitreiking van de Jong Talent Prijs vindt plaats tijdens de officiële opening van het Media Art Festival voor Jong Talent op 3 september om 17.30 uur in de Grote Kerkstraat 29 te Leeuwarden. Van de ruim 250 studenten van de twaalf Nederlandse kunstacademies die in 2008 afstudeerden met audiovisuele of mediakunst zijn 24 kandidaten geselecteerd voor het Media Art Festival voor Jong Talent. Deze 24 kunstenaars hebben een projectvoorstel ingediend voor nominatie van de Jong Talent Prijs 2008. Hun werk is te zien van 4 t/m 14 september in het Media Art Festival voor Jong Talent. Bij de verschillende voorstellen voor de deelname aan de Artist in Residence is, naast de kwaliteit van het werk van de maker, gelet op:
* De inhoud: is het een spannend en behapbaar voorstel voor de periode van de workshop?
* Het onderzoekende: Hoe verhoudt dit plan zich ten opzichte van eerder werk van deze maker, is er sprake van vernieuwing binnen het werk van de maker, welke vragen stelt deze, hoe ontwikkelt de maker zich.

De volgende vijf makers zijn vervolgens geselecteerd:
Daphne Rosenthal (1979, Rietveld Academie-Amsterdam) In het eerder werk van de maakster krijgt de inhoud van het beeld door de bewerking een extra lading. De maakster wil hiermee verder experimenteren en ook andere materialen als klei gaan toepassen. Ze weet goed te onderbouwen wat ze hiermee beoogt , nl. op vervreemdende en abstracte wijze traditionele rolpatronen van de klassieke cinema aan de kaak stellen. Het geen ze in de workshop wil onderzoeken sluit hier goed op aan. Him and Her
Iwan&Han (Iwan van Hierden 1971, Han van Haren 1971, Avans St.Joost-Den Bosch) De makers laten een buitenstaander hun gedragsprofiel vastliggen. Dit wordt vervolgens weer omgezet in een filmisch karakter dat de makers vervolgens aannemen. Hoewel het eindresultaat binnen de periode van de workshop niet helemaal duidelijk is, meent de jury dat de makers binnen hun oeuvre een nieuwe stap zetten, waarbij ze interessante vragen stellen over hun rol in hun eigen werk. Daarnaast is het een interessant onderzoek in het kader van cinematografische karakters en de werkelijkheid van filmische hoofdpersonen (zoals Iwan&Han).
Premises
Eva Wijers (1984, Avans St. Joost-Breda)
De maakster presenteert een helder plan waarin ze een stap verder zet binnen haar werkwijze. Ze neemt risico en intervenieert op spannende wijze in de Friese werkelijkheid. Goed is nagedacht over de aanpak. Het is een realiseerbaar plan, waar een nieuw soort film of installatie uit kan komen. De motivatie is overtuigend en de gegeven voorbeeldscène is aansprekend.

AlsOf
Daan de Bakker (1980, HKU Utrecht)
Veel onderzoek is al gedaan naar het ontstaan van abstracte beelden in de filmkunst. Deze maker hanteert echter een heel eigen onderzoekswijze naar de zeggingskracht van abstracte beelden, waarbij hij uitgaat van het filmische materiaal zelf. Zijn aanpak is helder en goed doordacht en beeldend opgeschreven. Hij experimenteert maar beheerst het kader van de techniek waarbinnen hij experimenteert. Dit geeft vertrouwen in de uitvoering.

Meer
Jan Willem Deiman (1986, HKU MA Image and Media Technologie, European Media Master of Arts, Image Synthesis and Computer Animation) De maker geeft blijk van kennis over terrein van de abstracte video. Hetgeen hij nu beoogt moet tot een grotere belevingservaring bij de toeschouwer leiden. De combinatie van gegenereerde beelden met gesproken woord en omgevingsgeluid is vernieuwend binnen de abstracte videokunst. De maker wil verder in dit onderzoek. De stap die hij nu wil zetten naar meerdere fases binnen een werk maakt de jury nieuwsgierig.

Unillumined Corridors

Jong Talent Prijs
De Jong Talent Prijs is een initiatief van stichting Media Art Friesland ter stimulans en doorstart voor deze pasafgestudeerde kunstenaars. Onderzoek en ontwikkeling vormen de basis van de te vergeven prijs voor de kunstenaars. De Jong Talent Prijs bestaat uit een Artist in Residence (26 augustus t/m 14 september) waar nieuw werk gemaakt wordt, een tentoonstelling in het weekend van 12 t/m 14 september en driedaagse masterclasses door internationale kunstenaars in het najaar van 2008. Juryleden waren Petra ten Brinke, Michiel Koelink en Nadine Bors. De Hanze Hogeschool Groningen ondersteund de Artist in Residence facilitair en samen met het Nederlands Instituut voor Mediakunst te Amsterdam worden de Master Classes gerealiseerd.

Juryleden
Voorzitter: Petra ten Brinke (1969) is stafmedewerker bij het Nederlands Fonds voor de Film, op de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. De afdeling ondersteund grensverleggende, onderzoekende filmprojecten. Daarnaast organiseert ze het beeldend kunstprogramma Re:visie tijdens het Nederlands Film Festival. Verder is ze redactielid van het zondagmiddagmagazine De Zondagsschool, dat thema's tussen kunst en wetenschap behandeld, vier keer per jaar in Theater Kikker te Utrecht.
Michiel Koelink (1972) is mediakunstenaar. Na een opleiding tot ambachtelijk meubelmaker, studeerde hij Mediakunst in Enschede en behaalde hierna een een Master aan het Frank Mohr Institute te Groningen. Als autonoom mediakunstenaar exposeerde hij in Nederland, Duitsland, Denemarken de Verenigde Staten en China. Naast zijn kunstpraktijk houdt hij zich bezig workshops, lezingen en ontwikkelen van mediakunst educatie. Verder is hij medeoprichter van de in mediakunst gespecialiseerde galerie 'Screen Gallery' Nadine Bors (1973) is sinds 2006 directeur van stichting Media Art Friesland waar zij in 2000 begon te werken. Eerder was zij werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst te Amsterdam voor het Conserveringsproject Videokunst en bij de Mondriaan Stichting als directieassistent. In 1999 studeerde zij af als museologie aan de Reinward Academie te Amsterdam. Verder is zij werkzaam als curator en gastprogrammeur voor onder andere het European Media Art Festival in Osnabrueck, Duitsland.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht