Rijksuniversiteit Groningen

Surviving testicular cancer: relationship aspects

Datum: 03 september 2008

Promotie: mw. M.A. Tuinman, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Surviving testicular cancer: relationship aspects

Promotor(s): prof.dr. D.T. Sleijfer en prof.dr. H.J. Hoekstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na zaadbalkanker: vrijgezellen ongelukkiger dan mannen met partner

Vrijgezelle mannen voelen zich na de behandeling van zaadbalkanker slechter dan mannen met een vaste partner. Zij hebben meer last van depressieve gevoelens, en minder gevoel van eigenwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Marrit Tuinman.

Zaadbalkanker wordt voornamelijk bij jonge mannen vastgesteld en is zeer goed te genezen. De ziekte en behandeling kunnen echter negatieve gevolgen hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. Vrijgezelle mannen voelen zich na de behandeling slechter dan de mannen met een vaste relatie, zo toont Tuinman aan. Dit uit zich in minder eigenwaarde en meer depressieve gevoelens. Zorgverleners zouden na de diagnose zaadbalkanker extra aandacht moeten hebben voor vrijgezelle mannen, zo stelt de onderzoeker.

Partners van genezen mannen ervaren na de behandeling een goede kwaliteit van leven en zijn tevreden met hun relatie. Eén op zeven partners heeft echter een verwerkingsprobleem waarvoor een psychosociale interventie aanbevolen is en partners zijn minder tevreden met de seksuele relatie. Stellen die na afronden van de behandeling een relatie kregen functioneerden iets slechter dan stellen die alles samen hebben meegemaakt: de mannen ervoeren vaker relatieproblemen en partners voelden zich psychisch slechter. Tuinman pleit ervoor dat partners van patiënten altijd bij de voorlichting over de ziekte betrokken worden.

De resultaten van dit onderzoek gelden mogelijk ook voor andere groepen kankerpatiënten, aangezien zij grotendeels met dezelfde situaties en problemen worden geconfronteerd die invloed kunnen hebben op hun relatie en functioneren.

Marrit Tuinman (Groningen, 1975) studeerde psychologie te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling Chirurgische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Tuinman werkt thans als onderzoeker bij het provinciaal Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) te Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: 'Surviving testicular cancer: relationship aspects'