PERSBERICHT
Overheidsregels frustreren klimaatoplossingen
Industrie opent winkel met 1001 Klimaatoplossingen bij Binnenhof
Den Haag, 3 september 2008 - 30% Energiebesparing in treinen en auto's met de elektromechanische lagers, 80% minder energieverbruik in huishoudens met het Passiefhuisconcept, 100% duurzame energie met zonnepanelen. Dit zijn enkele voorbeelden van de tientallen producten van de Nederlandse technologische industrie die vanaf vandaag op de schappen liggen van de winkel met 1001 klimaatoplossingen op het Plein in Den Haag. Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, leidde als winkelier minister Jacqueline Cramer van VROM langs de tientallen producten die bijdragen aan energiebesparing, CO2-reductie of het opwekken van duurzame energie.
Jan Kamminga: "De winkel staat bij de ingang van de Tweede Kamer zodat de politiek niet meer om de klimaatoplossingen heen kan. Ze zijn er, ze zijn te koop, dus stop met praten over het klimaatprobleem terwijl Nederlandse bedrijven al lang de oplossingen hebben gemaakt." Deze demonstratie van de technologische industrie maakt deel uit van de campagne '1001 Klimaatoplossingen' die deze zomer is gestart.
Gedurende twee dagen zullen sleutelfiguren uit politiek, bestuur en bedrijfsleven de winkel bezoeken. De campagne '1001 Klimaatoplossingen' heeft een duidelijke boodschap richting politiek: "De wereld kampt met een klimaatprobleem. Het kabinet heeft grote ambities om dit klimaatprobleem aan te pakken. De technologische industrie heeft de oplossingen. Dus: Koop deze innovatieve klimaatvriendelijke producten, investeer duurzaam, regel consumentenkrediet en pas waar nodig regelgeving aan." Omdat FME nauwelijks beweging ziet bij de overheid, zette de brancheorganisatie van de technologische industrie de winkel op een steenworp afstand van het Binnenhof. Als de overheid niet naar de industrie komt, komt de industrie naar de overheid.
De technologische industrie heeft de afgelopen maanden talloze voorbeelden verzameld van drempels die er zijn voor bedrijven om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. De industrie loopt ook aan tegen de gebrekkige continuïteit van het ondersteunende instrumentarium van de overheid. Een paar voorbeelden:
- De MEP-subsidie werd plotseling afgeschaft en het duurde een jaar voordat de SDE-regeling als opvolger werd gepresenteerd,
- Afgelopen augustus bleek het budget van de IPC-regeling al te zijn uitgeput, terwijl bedrijven zeer veel tijd en geld in de voorbereiding van de aanvraag investeren.
Zo kan de industrie niet innoveren. Bedrijven hebben betrouwbare partners nodig als het om grote sommen innovatiegelden gaat.
Lancering exportplatform Cleantech Holland
Donderdagmiddag is de winkel met 1001 klimaatoplossingen het toneel van de lancering van het exportplatform Cleantech Holland door FME en staatssecretaris Heemskerk van EZ. Doel van het platform is Nederlandse technologie wereldwijd een bijdrage te laten leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Een greep uit de producten in de 1001 Klimaatoplossingenwinkel
* Oersterk en vederlicht staal voor autochassis - 10% minder gewicht (Corus)
* EVV-diesel motoren - 30% minder brandstof, 50% minder roetuitstoot (Daf Trucks)
* HRe-ketel - 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik (Remeha)
* Black&White verkeersbord - nul energieverbruik (Brimos)
* Glare - 15 tot 30% minder vliegtuiggewicht (Stork Aerospace)
* Energy & Light Manager - tot 75% energiebesparing (ETAP)
* Elektromechanische lagers - minstens 30% energiebesparing (SKF)
* Zonneboiler - opwekking duurzame energie, geen CO2-uitstoot (Heliomax)
* Passiefhuisconcept - tot 80% energiebesparing (Brink Climate Systems)
* Sunweb zonnecel - 100% duurzame energie, geen CO2-uitstoot (Solland Solar)
* Multifold E-drive elektrisch aangedreven metaalbuigautomaat - tot 32% energiebesparing (Darley BV)
* Intelligent tunnellightingsysteem - tot 80% energiebesparing (ARO Electronics en Dellux Technologies)
* Lange Termijn EnergieOpslag-systemen - tot 65% minder CO2-uitstoot (GTI)
* Greenchip - 20% minder energieverbruik (NXP)
Campagne-informatie en beeldmateriaal zijn beschikbaar op
Voor nadere informatie, een telefonisch interview met Jan Kamminga of een interview in de winkel met een van de deelnemende ondernemers, kunt u contact opnemen met:
Sjef van der Lans, Hoofd Communicatie FME, tel: 06 53 86 80 29, e-mail: sla@fme.nl
of Elizabeth Palandeng, telefoon: 079 - 353 12 28, mobiel: 06 13 77 99 22, e-mail: epa@fme.nl.
Over FME
De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn ongeveer 2.700 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 260.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 69 miljard euro. Daarvan wordt 55% in het buitenland behaald. FME behartigt de belangen van de lidbedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Bij FME zijn 150 brancheorganisaties aangesloten. FME heeft, inclusief brancheorganisaties, 220 medewerkers met specialistische kennis op vele terreinen in dienst. Zie ook: