Ingezonden persbericht
Onderzoek blij met Deltacommissie
"We zijn blij verrast met het rapport van de Deltacommissie. Het is helder en visionair over het omgaan met de kansen en bedreigingen van een zeespiegel die stijgt en rivieren die ontuimiger worden." zegt Pier Vellinga, voorzitter van de Stichting Kennis voor Klimaat. Het rapport geeft inspiratie aan het onderzoekprogramma dat als doel heeft Nederland klimaatbestendig te maken. In het najaar Kennis voor Klimaat reageren op het rapport met een passende onderzoekagenda. Want al is de richting die de Delta Commissie aangeeft helder, er zijn nog cruciale vragen over het tempo van klimaatverandering en wijze waarop de voorstellen in tijd en plaats vorm moeten krijgen.
Met genoegen constateert Vellinga dat de Deltacommissie veel gebruik heeft gemaakt van de wetenschappelijke kennis, die de onderzoeksprogramma's Kennis voor Klimaat en Klimaat voor Ruimte hebben aangeleverd. Dat betreft vooral kennis op het gebied van zeespiegelstijging, de afvoer van rivieren en de lange termijn veiligheid van ons land. Ook kennis op het bredere gebied van klimaatverandering en ruimtelijke ordening is goed gebruikt. Dat is niet toevallig, want een van de wetenschappelijke directeuren van ons onderzoekprogramma, prof. Pavel Kabat was lid van de Delta Commissie.
Kennis voor Klimaat gaat direct met de ideeën van de Delta Commissie aan de slag. In enkele gebieden, waar de problematiek het meest relevant is, de zogenaamde hotspot gebieden, zullen onderzoekers samen met mensen uit de praktijk de ideeën uitwerken en met onderzoek onderbouwen. Dat betreft de Zuid-Westelijke Delta, Rotterdam, het Rivierengebied en de Waddenzee.
Daarnaast komt er uit het rapport van de Deltacommissie een aantal nieuwe kennisvragen. De twee onderzoeksprogramma's Klimaat voor Ruimte en Kennis voor Klimaat zullen die samen met KNMI, TNO, Deltares, De Univesiteit van Utrecht, Wageningen UR, Vrije universiteit en NWO oppakken. Daarvoor wordt een gezamelijke kennisagenda, gemaakt die zal worden ingebracht in ontwikkeling het Nationale Waterplan van de overheid. In die agenda komen onder meer aan de orde: de betekenis van toekomstprojecties rond zeespiegelstijging en verzilting voor Nederland, nieuwe vormen van kustverdediging, planologische vraagstukken en innovatieve vormen van bestuurlijke aansturing om Nederland klimaatbestendig te maken. Vellinga vindt dat deze vragen een gezamenlijke benadering behoeven: "In het afgelopen jaar hebben we veel geïnvesteerd in een goede samenwerking tussen genoemde instituten. Dat komt nu goed uit, omdat de vragen die door de Deltacommissie op ons afkomen, te groot en divers zijn om door een enkel instituut te worden onderzocht."
Voor vragen: Pier Vellinga, Pavel Kabat Florrie de Pater
Pier Vellinga: o6-51616618
Florrie de Pater: 06-25093551
Pavek Kabat: 06-53489378
---- --