Focus op jeugd, ondersteuning gemeenten en actieve deelname aan cultuur
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland kiezen voor een duurzaam sociaal- en cultuurbeleid met een onderscheidende rol voor de provincie. Vroegtijdig oplossen van problemen bij de jeugd, ondersteuning van gemeenten bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en cultuurparticipatie zijn de drie speerpunten in de nota Maatschappelijke Participatie 2009-2012. De doelstelling is dat alle mensen in Zuid-Holland kunnen meedoen in de maatschappij en in het culturele leven. Met deze keuze sluiten GS aan op het programma Provincie Nieuwe Stijl dat een heldere afbakening van provinciale taken voorstaat.
Gemeenten krijgen extra geld om te investeren in de jeugd. Het moet er enerzijds voor zorgen dat minder jongeren met jeugdzorg te maken krijgen en anderzijds dat meer jongeren kunnen uitstromen uit de jeugdzorg. Hiermee worden de wachtlijsten in de jeugdzorg verminderd. Daarnaast krijgen gemeenten geld voor cultuurparticipatie en uren voor ondersteuning in het kader van de Wmo. In 2009 ontvangen de gemeenten in totaal ruim ¤ 9,6 miljoen.>
Dit alles sluit aan op de wettelijke taak van gemeenten om maatschappelijke ondersteuning (eerstelijnswerk) te bieden en op de wettelijke taak van de provincie om gemeenten daarbij te ondersteunen (tweedelijnswerk). Een zelfde verdeling tussen eerste- en tweedelijnswerk houdt de provincie aan binnen de cultuurparticipatie - een ander instrument om mensen volwaardig te laten functioneren in onze samenleving via actieve deelname aan het culturele leven. Hier richt de provincie zich op ondersteunende, bovenregionale activiteiten van de Zuid-Hollandse culturele instellingen en op innovatie van de cultuurparticipatie.
Verschuiving budgetten van eerste- naar tweedelijnswerk
In lijn met het besluit van Provinciale Staten over Provincie Nieuwe Stijl (23 april 2008) de Kadernota (25 juni 2008), geeft de provincie niet langer geld aan organisaties die eerstelijnswerk verrichten omdat dit het terrein van gemeenten is. Concreet betekent dit dat de provincie haar subsidierelatie met negen organisaties afbouwt per 2010/2011. In totaal is hiermee ruim ¤ 1,2 miljoen gemoeid. Hierddoor kan de provincie extra inzetten op de speerpunten van haar sociaal beleid.
Het gaat om de volgende organisaties: 1) Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland, 2) Steunpunt Scouting Zuid-Holland, 3) Hervormd Gereformeerde Jeugdbond Zuid-Holland, 4) Provinciaal Gereformeerd Centrum voor Jeugd- en Jongerenwerk Zuid-Holland, 5) YMCA Zuid-Holland, 6) Stichting Provinciaal Overleg Cliëntraden Zuid-Holland, 7) Diaconaal Maatschappelijk Activeringscentrum / Arme Kant Zuid-Holland, 8) Zuid-Hollandse Vereniging voor Kleine Kernen en 9) Jeugdtheater Max.
Andere organisaties blijven subsidie ontvangen, maar de taken die niet tot de provinciale verantwoordelijkheid behoren worden niet langer gesubsidieerd. Hierbij gaat het om Meander, CMO Stimulans, PJ Partners, Sportservice Zuid-Holland, Expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding (JSO) en Kunstgebouw. Het onderdeel museumconsulenten van het Erfgoedhuis zal in zijn huidige vorm in de komende jaren worden afgebouwd vanwege het geringe provinciaal belang. Verder zal de bijdrage aan de monumentenwacht van het Erfgoedhuis worden beperkt, omdat het om een eerstelijnsactiviteit gaat.
Bundeling van activiteiten
De provincie wil dat organisaties hun krachten bundelen om gemeenten beter te kunnen bedienen, om overlap van activiteiten te verkleinen en om efficiënter te werken. Voor ondersteuning van preventief jeugdbeleid ligt een bundeling van JSO, CMO Stimulans en/of Meander in de rede. Voor ondersteuning van gemeenten bij de Wmo is een bundeling van PJ Partners, Sportservice Zuid-Holland, CMO Stimulans en/of Meander logisch. Voor de culturele activiteiten van PJ Partners wordt onderzocht of deze kunnen worden ondergebracht bij de Popunie of het Kunstgebouw. Ten slotte stuurt de provincie aan op een fusie van Tympaan Instituut en Netwerk Sociale Initiatieven (NSI). Beide organisaties werken nu in elkaars verlengde op het gebied van kennisuitwisseling. Ook zet de provincie in op een organisatorische bundeling van Stichting Educatieve Orkest Projecten en Stichting Koorbegeleiding.
Toewerken naar vraaggerichte werkwijze
Om de kwaliteit van het ondersteuningswerk te verbeteren wordt verwacht dat de organisaties hun activiteiten laten aansluiten op de vraag van gemeenten. Dit is mede ter voorbereiding op 2012 en verder: vanaf dan wil de provincie een substantieel deel van haar budgetten direct bij de gemeenten inzetten, die vervolgens zelf kunnen bepalen wie de ondersteuning verzorgt bij preventief jeugdbeleid en de Wmo.
Voor wat betreft het onderdeel cultuurparticipatie gaan wij de vraag van gemeenten extra stimuleren, omdat zij tot nu toe minder bekend zijn met de activiteiten van de cultuurinstellingen.
Provincie Zuid-Holland