Leefbaar Rotterdam


donderdag, augustus 28, 2008

Rotterdam Ga(y)teway to Europe

Geacht College,

Leefbaar Rotterdam wil dat Rotterdam als wereldstad, als jongerenhoofdstad en als havenstad van de toekomst een attractieve stad wordt voor de Gaypeople. Rotterdam moet de Ga(y)teway to Europe' worden. De Gaycommunity die hier woont (10% van de inwoners) vraagt daarom en verdient dat. De mensen die onze stad juist om die reden zouden willen bezoeken, kunnen we met deze impuls aan Rotterdam binden. Dit is goed voor de economie en goed voor de naam van onze stad. Een stad die durft moet ook onder ogen willen zien dat het op dit moment `bar slecht' gesteld is met de uitgaansfaciliteiten die Rotterdam op Gay(ish)gebied heeft.

Het huidige aanbod. De feiten op een rijtje:

- Het Gay Palace dat mede dankzij de inspanningen van LR weer open is, is tot onze schrik niet helemaal open. De bovenverdieping is - wegens vergunningproblemen- op slot, waardoor per avond 300 man minder naar binnen kunnen.

- `Strano' en `De regenboog' zijn kleine kroegjes die plaats kunnen bieden aan een handvol mensen per avond.

- Verder telt Rotterdam nog een paar kroegjes die niet per se voor homo's zijn, maar waar homo's wel samen komen.

- COC en Apollo organiseren bijeenkomsten, maar die hebben, mede door de subsidierelatie met de gemeente een overwegend maatschappelijke functie.
Conclusie: Al zou je in Rotterdam uit willen gaan, je kunt nergens heen.

Waar gaan de Rotterdamse homo's dan naar toe?
Naar Amsterdam, naar speciale feesten en naar Antwerpen. De homo's uit Breda die, bij een aantrekkelijk aanbod, naar Rotterdam zouden kunnen komen, gaan ook naar Antwerpen. De Antwerpse clubs Red & Blue en het Hessenhuis zitten elk weekend vol met Rotterdammers en Brabanders. Men geeft daar geld uit, men blijft daar overnachten en men geniet daar van de volgende dag.
Conclusie: Rotterdam laat zijn eigen mensen in de kou staan en Rotterdam mist kansen op economisch gebied.

De tijden dat zelfs Amsterdamse homo's Rotterdam bezochten zijn volledig voorbij. "Vrienden van buiten durf je met goed fatsoen niet in Rotterdam te ontvangen", zeggen de Rotterdamse homo's. Dat is veelzeggend en daar moet verandering in komen.

Het ophogen van het te kleine aanbod is stap 1. Daar een actieprogramma aan vast plakken om het doel Rotterdam Ga(y)teway to Europe te bereiken is stap 2. Het uitvoeren stap 3. Dat zet mijn fractie er voor de zekerheid bij, omdat onze ervaring met dit college op andere terreinen vaak het tegenovergestelde laat zien.

Mijn fractie heeft in dit kader de volgende vragen voor het college van B&W.


1. Deelt het college onze mening dat het aanbod op dit moment te kort schiet en niet past bij een stad die juist op het vrijetijdsterrein een aantrekkelijke stad wil zijn voor inwoners en mensen van `buiten'?


2. Deelt het college onze mening dat er een taak voor de gemeente is weggelegd om hier verandering in aan te brengen?

Leefbaar Rotterdam wil uitdrukkelijk niet dat de gemeente zelf feesten gaat organiseren, kroegen gaat exploiteren etc, maar wel dat de gemeente gaat faciliteren en stimuleren dat ondernemers op gaan staan en het aan durven om in Rotterdam een doorbraak te maken in het uiterst slechte (ondernemers) klimaat voor deze branche. Hierbij valt te denken aan het onderbrengen van deze ondernemers in de kansenzoneregeling. Ook kunnen gelden van het jongerenjaar worden aangewend voor dit doel. Een andere optie is het gebruiken van het Creative Economy programma.


3. Is het college bereid om de ideeën van Leefbaar Rotterdam verder uit te werken om te komen tot een actieprogramma. Zo ja, wanneer kan de gemeenteraad dat programma ontvangen?

In het kader van korte termijn klappen wil mijn fractie dat een aantal zaken door het college wordt opgepakt.


4. Bent u bereid om samen met de huidige uitbater van het Gay Palace te streven naar een opening op korte termijn van de bovenverdieping?


5. Bent u het met ons eens dat het een vreemde zaak is dat de al jaren gedoogde, niet overlastgevende, bovenverdieping gesloten werd, op een moment dat Gay Palace in het gelijk werd gesteld omtrent de gedwongen sluiting op last van de burgemeester?

De oude Roxy op de Karel Doormanstraat staat al jaren leeg en lijkt ons zeer geschikt om op korte termijn te heropenen specifiek voor de doelgroep (die trouwens ook mensen aantrekt die niet homoseksueel zijn, maar erg genieten van de sfeer die op Gay-parties hangt). Er zijn ondernemers die hier best voor willen gaan, maar die hebben wel wat ondersteuning nodig van de gemeente.


6. Bent u bereid om samen met ondernemers te kijken naar de mogelijkheden om de oude Roxy voor Gay(ish) doeleinden te openen. Zo niet, Welke belemmeringen zijn voor u doorslaggevend?

In september zal ook Watt, de doorstart van Nighttown, zijn deuren openen. Leefbaar Rotterdam zou graag zien dat er een keer per maand een geweldig gayfeest wordt georganiseerd door deze club.


7. Is het college bereid om in overleg met Watt en Ted Langenbach de mogelijkheden te onderzoeken om een keer in de maand een gayfeest in Watt te organiseren?

Er zijn in Rotterdam ook vele podia die een subsidierelatie hebben met de gemeente.


8. Is het college bereid de mogelijkheden te onderzoeken om geschikte gesubsidieerde podia gayfeesten in de programmering op te laten nemen of dit desnoods dwingend op te leggen?

U begrijpt dat een bloeiende homo-scene ons zeer aan het hart gaat en dat wij grote verwachtingen hebben. Wij denken dat de doelstellingen van Rotterdam Ga(y)teway to Europe binnen 3 jaar gerealiseerd moeten kunnen zijn en dat binnen 1 jaar een groot aantal nieuwe uitgaansmogelijkheden gerealiseerd moeten kunnen zijn.


9. Kunt u zich vinden in deze planning. Zo nee, wat is uw voorstel?

Met vriendelijke groet,

Marianne van den Anker