ABVAKABO FNV

Hand schudden voor baan

Afgelopen week heeft de rechter uitspraak gedaan in de zaak van Faizel Enait uit Rotterdam. Deze orthodoxe moslim had gesolliciteerd naar de functie van klantmanager bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Hij werd echter niet aangenomen omdat hij tijdens het sollicitatiegesprek de vrouwelijke manager weigerde de hand te schudden. Enait is vervolgens naar de Commissie Gelijke Behandeling gestapt. Deze had hem aanvankelijk in het gelijk gesteld. Nu heeft de rechter uitspraak gedaan en oordeelt dat het rechtmatig is dat hij deze functie niet heeft gekregen.

Afgelopen vrijdag was hij bij Clarie Polak in NOVA. Echt rustig kon zij er niet onder blijven en eerlijk gezegd kon ik dat ook wel begrijpen. Enait legde uit waarom hij vanwege zijn geloof geen handen mocht schudden. Lichamelijk contact met het andere geslacht was volgens de Koran uit den boze en het was ook vanwege de bescherming van de vrouw. Zij zou toch op onzedelijke gedachten gebracht kunnen worden.

Ik kan NOVA niet navertellen maar ik vond Enait erg irritant en arrogant.
Wat vind ik er nou van? Eerder heb ik een pleidooi gehouden voor het mogen dragen van hoofddoekjes in de publieke sector. Hier sta ik nog steeds achter.

Maar geen hand schudden? Dat gaat mij ook een brug te ver. Natuurlijk kun je ook op andere manieren je respect uitdrukken. Zo vond ik Verdonk met die imam indertijd doorslaan, maar in werksituaties waar je in een functie van klantmanager met allerlei mensen goed moet kunnen omgaan, hoort een aantal basale gewoonten. En één daarvan is elkaar een hand geven. Dat weegt voor mij veel meer dan de vrijheid van godsdienst. En daarom vind ik het terecht dat deze meneer die functie niet heeft gekregen.

Van werkers in de publieke sector mag verwacht worden dat zij in de publieke uitoefening van hun functie gewoon een hand geven.