Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deltaplannen voor de toekomst: Nederland veilig en aantrekkelijk

03.09.2008

De Deltacommissie onder voorzitterschap van oud-minister Veerman geeft een realistisch en gedegen advies. De VNG complimenteert de commissie met dit resultaat. Nederland is nu veilig en als dit advies gevolgd wordt, blijft het dat ook.

Het advies geeft helder aan dat er maatregelen nodig zijn die voor alle overheden een grote opgave zijn. De verhoging van het waterpeil van het IJsselmeer, het geschikt maken van de rivieren voor een hogere afvoer, het versterken van de kust en verzilting van de Zuidwestelijke Delta, zijn stuk voor stuk majeure operaties. Alleen bij een stap-voor-stap implementatie, waarbij alle overheden samenwerken en hun eigen kennis en kunde inbrengen, kan dit succesvol verlopen. Daarbij gaan we ervan uit dat lopende projecten doorgang vinden.

Voorbeeld van zon lopend project is Ruimte voor de Rivier, waarbij de grote rivieren geschikt worden gemaakt voor een grotere waterafvoer. Volgens de deltacommissie is het echt noodzakelijk om hierbij te gaan rekenen met een grotere afvoer. De VNG adviseert dit aanvullende punt nu mee te nemen in de ruimtelijke planvorming en hierbij extra financiering beschikbaar te stellen. Uitgangspunt daarbij is dat het rijk haar verantwoordelijkheid voor het hoofdwatersysteem neemt. De VNG onderschrijft de noodzaak om nu al de eerste stappen te zetten om Nederland veilig te houden.

Om het advies van de Deltacommissie uit te voeren, is veel geld nodig. Het bedrag van 1,2 à 1,6 miljard euro per jaar dat tot 2050 nodig is en de 0,9 à 1,5 miljard euro per jaar voor de 50 jaar daarna kan niet uit lopende begrotingen worden gehaald. Een structureel nieuwe financieringssystematiek is noodzakelijk bij zowel rijksoverheid als gemeenten. Dit vraagt om een uitwerking op de korte termijn.

Door het principe van bouwen met de natuur te volgen, kan Nederland ondanks alle inspanningen die nodig zijn om het land veilig te maken, een land blijven waar je wilt wonen. Veilig én aantrekkelijk. Natuur- en landschappelijke waarden moeten een grote rol spelen bij het uitvoeren van waterveiligheidsmaatregelen. Dit kan door in de uitvoering van het Deltaplan een combinatie te zoeken met het al bestaande Deltaplan voor het landschap. Goede voorbeelden van geslaagde combinaties van water, groen en recreatie zijn het project de Groene Delta bij s-Hertogenbosch en de Blauwe Kamer bij Rhenen.

De VNG gaat ervan uit dat bij het ontwikkelen van plannen voor de ruimtelijke inrichting, lokaal maatwerk voorop blijft staan. Hierbij kan nog meer gebruik gemaakt worden van initiatieven van de markt, zodat nieuwe oplossingen toegepast kunnen worden.

Den Haag, 3 september 2008