PvdA Europees parlement


Onafhankelijk onderzoek naar conflict Zuid-Ossetië

3 september 2008

Jan Marinus Wiersma Het Europees Parlement vraagt een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het conflict tussen Georgië en Rusland. Volgens PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, die namens de Europese sociaal-democraten aandrong op dit verzoek, is het de enige manier om enige helderheid te scheppen over de beschuldigingen over en weer.

Het Europees Parlement vraagt een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het conflict tussen Georgië en Rusland. Volgens PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, die namens de Europese sociaal-democraten aandrong op dit verzoek, is het de enige manier om enige helderheid te scheppen over de beschuldigingen over en weer.

Zowel de Russen als de Georgiërs bestoken de buitenwereld met hun eigen interpretaties, dat is een slechte basis voor een politiek akkoord over de toekomst van de regio, zegt Wiersma, Een objectieve beoordeling is onontbeerlijk.

Het Europees Parlement schaart zich vandaag achter de conclusies van de Europese regeringsleiders: zolang Rusland zich niet houdt aan "het zes punten-plan" vinden er geen gesprekken plaats over een nieuw samenwerkingsakkoord.

Volgens Wiersma is het een verstandige benadering. Geen sancties, maar wel een heel duidelijk signaal: als Rusland het bestand, dat het zelf heeft ondertekend, niet eerbiedigt, kan dat niet zonder gevolgen blijven voor de relatie met de EU. Wiersma is ook tevreden met de resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen en waarin Rusland harde kritiek krijgt. De Russische militaire reactie was buitenproportioneel en de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië onacceptabel, vindt ook Wiersma.

Maar Georgië gaat niet vrijuit, voegt hij er aan toe. President Saakasjvili heeft een militaire aanval geboden op Georgisch territorium waarvan burgers het slachtoffer werden. Saakasjvili heeft niet alleen een misrekening gemaakt door te proberen het gezag over Zuid-Ossetië met militaire middelen te herstellen. Zijn acties zeggen ook iets over het karakter van zijn regering, zegt Wiersma. De checks and balances van de democratie hebben in Georgië niet goed gewerkt.

Volgens Wiersma betekent dat overigens niet dat de samenwerking met Georgië niet verder versterkt moet worden. Integendeel, de bevolking van Georgië is het grootste slachtoffer van het conflict. De Europese Unie moet juist de mensen daar iets bieden: noodhulp, wederopbouw, op termijn een versoepeling van het visum regime. EU-lidmaatschap ligt volgens Wiersma niet direct voor de hand, maar hij benadrukt de mogelijkheden van nieuwe samenwerkingsvormen voor de hele regio.

De sterkere banden met de Kaukasus sluiten verdere dialoog en samenwerking met Rusland allerminst uit, vindt Wiersma. Het laatste dat we moeten doen is meegaan met de Russische retoriek over invloedssferen, zegt Wiersma. Een stabiele en welvarende Kaukasus is net zo goed in Russisch belang. Goede banden met de Europese Unie horen daar gewoon bij.

De sociaal-democraten in het Europees Parlement zijn van mening dat Georgië niet klaar is voor NAVO-lidmaatschap. De passage daarover in de resolutie die vandaag werd aangenomen werd op hun initiatief sterk afgezwakt.