FNV

visual

3-9-2008 Agnes Jongerius: gemeenschapsidee steeds verder zoek

Steeds meer werknemers beginnen voor zichzelf, om te ontsnappen aan bureaucratische procedures, controlerende bazen en veel gedoe. Ze willen tijd voor hun vak, vrijheid om te werken.

Met een pleidooi voor het zogeheten Rijnlandse model van arbeidsverhoudingen opende FNV-voorzitter Agnes Jongerius deze week het academisch jaar op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Enkele citaten uit de speech (zie onderaan link naar volledige speech):
* Arbeidsorganisaties zijn blijkbaar steeds minder een plek waar je nog lekker kunt werken. Organisaties zijn beland in een permanent proces van reorganiseren. Onder het mom van herpositioneren, aanboren van nieuwe markten, professionaliseren of van wat dan ook
- wordt de vrijheid van handelen op de werkvloer steeds verder teruggedrongen. Terwijl het topmanagement voor zichzelf steeds meer vrijheid creëert, worden werknemers bestookt met administratieve regels, controlevoorschriften, theoretische, door anderen 'smart' geformuleerde prestatienormen. En ondanks alle mooie managementspeak en hypes, kenmerkt de overheersende managementstijl zich door wantrouwen en controle. Het gevolg: Een agent of een verpleegkundige is steeds meer tijd kwijt aan administratie - in plaats van boeven vangen of verplegen.
* Ondertussen ontstaat een managementlaag die mobiel is, snel switcht van de ene instelling naar het andere bedrijf en zichzelf veel vrijheden veroorlooft.
* Daar waar de relatie zoek is tussen belonen en presteren, ontstaan perverse toestanden. Al die managers met hun topsalarissen demotiveren de mensen op de werkvloer. Er ontstaat een gevoel van vervreemding. Iedereen heeft het de laatste weken weer over de lonen. Maar waarom zou je op de werkvloer instemmen met een verantwoorde loonontwikkeling, als je ziet dat de top zich bonussen toebedeelt van tonnen, zo niet miljoenen euro's? En bovendien zie je dat die top geen visie heeft, geen lange termijn oriëntatie voor organisatie. Het eerste wat op die manier sneuvelt is de loyaliteit en een gevoel van verbondenheid.
* Dat moet weer anders. Dat kan ook anders. Mensen zijn sociale wezens. Ze werken in een organisatie omdat ze zich verbonden willen voelen. Omdat ze het van belang vinden iets te betekenen voor hun naaste collega's. Respect te krijgen omdat je iets goed kunt. Omdat je een fijne collega bent waar anderen wat aan hebben. Dat is een prachtige bron van motivatie, van betrokkenheid. Organisaties moeten die betrokkenheid aanwakkeren, die motivatie de ruimte te geven. Dat kan door te sturen op basis van vertrouwen. Gebruik de kennis en ideeën en de betrokkenheid van de werkvloer. Geef de werknemers de zeggenschap over de inhoud van hun werk. Maak ze verantwoordelijk voor de inhoud van hun werk.
* Mijn kernpunt is dat een arbeidsorganisatie een gemeenschap is, van werknemers, klanten, de omgeving van het bedrijf. Dat gemeenschapsidee raakt helaas steeds verder zoek. De economie heeft zich de afgelopen decennia volgens wel hele liberale spelregels kunnen ontwikkelen. Het politieke is ook helemaal uit het economische leven verdwenen. Ingrepen van de overheid zijn nog maar uiterst beperkt toegestaan. Daarmee is de economie ook compleet losgezongen van locaties, footlose zoals dat zo mooi heet. Maar het politieke zorgt er juist voor dat er een link is met een locatie, een gemeenschap van mensen. Juist dit streven naar een winstoptimalisatie in de economie zonder oog voor een gemeenschap is destructief. U kent de voorbeelden van de hedgefunds. Bedrijven worden opgesplitst, volgestouwd met leningen en weer verkocht. Ook de huidige financiële crisis is veroorzaakt door menselijk handelen van zeer goed betaalde professionals die eigenlijk geen idee hadden welk risico ze namen, maar daar vorstelijk voor worden betaald. En ook hier dreigt dat private risico publiek te worden afgewenteld.
* Kortom, waar ik voor pleit is dat bedrijven en instellingen zichzelf weer gaan zien als een gemeenschap. Een gemeenschap van werknemers die op zijn beurt deel uitmaakt van de samenleving waarin dat bedrijf gevestigd is. Dat doe je niet door een MVO-sausje over je organisatie te gooien. Maar wel door op een goede manier de arbeid te organiseren. Organiseer op basis van vertrouwen, niet wantrouwen. Dat moet dan ook in het hart van de organisatie zitten. En het mooie is, dat is nog effectiever ook. Een cultuur van hire and fire leidt er toe dat de werkgever en werknemer niet in elkaar investeren. Juist continuïteit en duurzaamheid zijn een noodzakelijke voorwaarde voor het opbouwen van specifieke kennis. En dat is weer nodig om tot innovatie te komen. Voila: ons Rijnlandse model van arbeidsverhoudingen.
* De FNV werkt aan arbeidsverhoudingen die duurzaam zijn, zowel voor het bedrijf als voor de samenleving. De komende jaren zetten we in op scholing van werknemers, op vakmanschap, de inhoud van het werk en de zeggenschap daarover. Een goed gekwalificeerde en mobiele beroepsbevolking is van belang, evenals betrokkenheid bij je collega's en het bedrijf waar je werkt. Deze visie op arbeidsorganisaties vertalen we naar concrete FNV-voorstellen, zoals zelfroosteren en telewerken. Zo willen we mensen meer greep geven op de omstandigheden waarbinnen ze werken. Vanuit het vertrouwen dat ze juist dan het beste uit zichzelf weten te halen en hun vakmanschap kunnen ontplooien.
* Tot slot wil ik nog graag een woordje zeggen tegen de studenten. Ontwikkel jezelf. Geniet ook van deze tijd. Maar blijf zelf nadenken. Blijf bij jezelf. Nu en later. Ga niet mee in de hype management by spreadsheet, maar draag op je eigen, integere manier bij aan je leven, je loopbaan en de samenleving.

Lees hier de volledige speech van Agnes Jongerius>> Artikel uit de Volksrant: FNV: vaklui ontvluchten bedrijven