GroenLinks komt met plan 'Kiezen voor kinderopvang'
3 september 2008
GroenLinks komt met een alternatief plan voor de kinderopvang. Kamerlid Ineke van Gent laat daarmee zien dat de bezuinigingen op de kinderopvang niet nodig zijn. Het plan van GroenLinks leidt er toe dat veel meer vrouwen (meer) gaan werken. Ineke van Gent: Het kabinet jaagt ouders op kosten en de arbeidsmarkt af. Wij laten zien dat er meer kinderopvang mogelijk is voor hetzelfde geld.
In het plan Kiezen voor kinderopvang blijft de kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en is er zelfs nog ruimte voor kwaliteitsverbetering. Goede en betaalbare kinderopvang is immers een noodzakelijke voorwaarde voor veel vrouwen om aan het werk te gaan. Er gaan ook meer vrouwen aan de slag door het afschaffen van de aanrechtsubsidie. Bovendien wordt door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken armoede bestreden.
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen zal GroenLinks met dit alternatieve plan in handen, gesteund door een enorme hoeveelheid handtekeningen via de actie Handen af van de kinderopvang het kabinet uitdagen ook te kiezen voor kinderopvang.
Ineke van Gent
Om het plan "Kiezen voor kinderopvang" te lezen, klik hier (zie onderaan): http://www.groenlinks.nl/2ekamer/nieuws/nieuwsbericht.2008-09-03.3458477941
Kiezen voor Kinderopvang
Kabinet bezuinigt op kinderopvang
Ondanks de lippendienst die wordt bewezen aan het belang van kinderopvang, bezuinigt het kabinet vanaf volgend jaar fors op de vergoeding ervan. Ouders gaan fiks meer betalen voor de kinderopvang. De vergoeding gaat omlaag en wordt niet meer geïndexeerd. Dat betekent dat het kabinet er van uit gaat dat kinderopvangondernemers de prijs niet zullen verhogen, terwijl we te maken hebben met de hoogste inflatie sinds jaren. Een irreële aanname dus. Met name lage inkomens zijn daardoor de dupe. Bij een reële prijsstijging van 4% gaan inkomens op het minimum 77% meer betalen voor de kinderopvang, terwijl drie keer modaal slechts 33% meer kwijt is.
Behoud kinderopvang is kwestie van kiezen
De minister president pleitte deze week voor een nieuw arbeidsethos. Meer mensen moeten meer gaan werken. Dat pleidooi ondersteunt GroenLinks. Maar dat nieuwe arbeidsethos heeft alleen kans van slagen in een moderne, geëmancipeerde samenleving waarin kinderopvang goed, toegankelijk en betaalbaar is. De geplande bezuinigingen op de kinderopvang staan hier haaks op. Het kabinet stelt dat zij geen keus heeft. Er moet wel bezuinigd worden want de kosten rijzen de pan uit. GroenLinks toont aan dat het wél anders kan zonder de schatkist te belasten. Er is wel degelijk wat te kiezen.
Alternatief plan GroenLinks
Het kabinet bezuinigt 360 miljoen door het aanpassen van de vergoeding en het bevriezen van de prijzen. Nog eens 360 miljoen wordt er bezuinigd op de gastouderopvang. Daarmee wordt de gastouderopvang zo goed als wegbezuinigd. Terwijl veel mensen gewoonweg zijn aangewezen op gastouderopvang. Omdat er op het platteland geen crèche is, omdat ze op onregelmatige tijden werken of omdat er een lange wachtlijst is bij de buitenschoolse opvang.
GroenLinks stelt voor deze rampzalige bezuinigingsvoornemens te schrappen. In plaats daarvan wordt de kinderbijslag inkomensafhankelijk gemaakt en schaffen we de heffingskorting voor niet-werkende partners af. Daarnaast trekken we 130 miljoen uit voor een kwaliteitsimpuls. De kwaliteit van de opvang is immers van doorslaggevend belang in het besluit van vrouwen om kinderopvang te gebruiken en dus om te gaan werken.
Inkomensafhankelijke kinderbijslag
De kinderbijslag wordt ingevoegd in de kindgebonden budgetsystematiek. Dit levert 250 miljoen op. De overheidsbijdrage aan de kosten van het hebben van kinderen wordt daarmee inkomensafhankelijk. Dat betekent dat de kinderbijslag niet langer aan alle gezinnen wordt gegeven. Gezinnen met een gezinsinkomen vanaf 100 duizend euro krijgen geen bijdrage meer voor de kosten van hun kinderen. Gezinnen met kinderen met een inkomen tot 50 duizend euro gaan erop vooruit, hierboven gaan gezinnen erop achteruit. Tevens wordt hiermee tientallen miljoenen bespaard op de uitvoeringskosten. Met deze omvorming wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van de armoede bij gezinnen met kinderen.
Afschaffen 'aanrechtsubsidie'
De heffingskorting van de niet-werkende partner wordt veel scherper beperkt dan het kabinet van plan is. De heffingskorting voor de niet-werkende partner stimuleert vrouwen om af te zien van betaalde arbeid. Volgens het CPB is het afschaffen ervan het meest probate middel om de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten.
Het kabinet beperkt de heffingskorting iets, maar kiest voor een hele ruime periode en zondert bovendien moeders met kinderen tot 6 jaar uit. Het kabinet is blijkbaar van mening dat het voor hen beter is om thuis te blijven bij de kinderen. GroenLinks deelt die mening niet en kiest ervoor de regeling geleidelijk af te bouwen in 5 jaar met 20% per jaar. Iedereen die na 1960 is geboren en niet werkt, kan geen aanspraak maken op de algemene heffingskorting. De maatregel wordt zodanig vormgegeven dat het niet doorwerkt naar het sociaal minimum. Opbrengst in 2011 is 600 miljoen.
Bezuinigingsplannen kabinet
Maatregel Bezuiniging
Aanpassen oudertabel 308 miljoen
Bevriezen maximum uurprijs 52 miljoen
Bezuiniging gastouderopvang 360 miljoen
720 miljoen
Alternatief plan GroenLinks
Maatregel Investering Dekking
Ongedaan maken bezuiniging kabinet 720 miljoen
Verbeteren kwaliteit kinderopvang 130 miljoen
Inkomensafhankelijke kinderbijslag 250 miljoen
Afschaffen 'aanrechtsubsidie' 600 miljoen
850 miljoen 850 miljoen
Met dit alternatieve voorstel van GroenLinks is de samenleving beter voorbereid op de vergrijzing. Het effect zal zijn dat tienduizenden vrouwen (meer) gaan werken.
GroenLinks