Radboud Universiteit Nijmegen


Jeroen Warner - deskundige water- en milieuconflicten Deltaplan kan niet zonder publiek debat

Aanleiding:
De commissie Veerman brengt 3 september een advies uit aan de regering over maatregelen om Nederland klimaatsveranderingbestendig te maken. Dit voorjaar traden de commissieleden Louise Fresco en Cees Veerman al naar buiten om een gevoel van urgentie te kweken over de noodzaak van maatregelen. Een van hun stellingen: 'De veiligheid is té belangrijk om inspraak over te plegen'. De commissie lijkt daarmee te suggereren dat de experts het in deze kwestie helemaal eens zijn en de zaak zullen oplossen voor de burger.

Jeroen Warner - deskundige water- en milieuconflictenRadboud-deskundige: Jeroen Warner is politicoloog en onderzoekt participatie in waterbeleid binnen het Europese project Freude am Fluss.

'De voorgestelde ingrepen doen een beslag op de publieke ruimte, en steeds weer blijkt dat je die burger nodig hebt om daarvoor draagvlak te creëren.' 'We moeten uitkijken voor louter technische oplossingen. Hoe hoog je de dijken ook maakt of hoeveel opvangbekkens je ook inricht, honderd procent veiligheid krijg je nooit. Zelfs met de 'onbezwijkbare dijken' waar nu aan wordt gewerkt, blijven er faalfactoren bestaan. Natuurlijk moeten de dijken veilig zijn, maar praat ook over wat je doet met het restrisico en wat dat maatschappelijk betekent. Je moet dus juist veel met burgers, bedrijven en overheidsinstanties praten, zodat ze niet gaan bouwen op onveilige plekken en weten wat ze moeten doen bij een overstroming.' 'De commissie gaat uit van de ergste scenario's over klimaatveranderingen. Ook waarschuwt de commissie voor het verlies aan welvaart. Zij creëert daarmee een sfeer van angst om de investering in hun oplossingen te rechtvaardigen.'

Waarom juist Jeroen Warner bellen?
'Als wetenschapper hoor je lastige vragen te stellen, als politicoloog wil je altijd de belangen àchter een verhaal ontrafelen. Wie zijn het meest gebaat bij dit advies? Daar moet je kritisch over blijven, en ondertussen werken aan manieren om het anders aan te pakken.'

Warner vindt dat die kritische vragen niet alleen in de ivoren toren van de wetenschap thuishoren maar ook in de maatschappij. Hij treedt op in debatten en kiest geregeld het podium van de opiniepagina's over waterkwesties. Hij was onder andere medeauteur van een toegankelijk boek over de rel over de hoogwater-overloopgebieden in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Contact
Jeroen Warner
jeroenwarner@gmail.com
of via de Wetenschapsredactie: