Senternovem


Nieuws

02-09-2008 | Eerste aardehuis in Nederland in aanbouw

Met wanden van met aarde gevulde autobanden en lege flessen wordt het aardehuis in Zwolle een unicum in Nederland. De woningstichting SWZ uit Zwolle wil met haar initiatief ervaring opdoen met de bouw van duurzame gebouwen. En ze wil de burgers van Zwolle ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan iets bijzonders schenken: het eerste aardehuis van Nederland. Een gebouw, dat volgens het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologieruim, negenmaal minder milieubelastend is dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw. SWZ- projectleider Hans Bijkerk: Het is toch bijzonder dat we nu bij machten zijn om met afvalmateriaal een huis te bouwen met een energiebalans van nul.

Earthship
Het aardehuis of Earthship is een ontwerp van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Het gebouw wordt grotendeels gebouwd uit gerecyclede materialen afkomstig uit sloopgebouwen. Maar ook lege wijn- en bierflessen en materiaal met een productiefoutje worden gebruikt. De bouwers en bewoners gebruiken schone energie via zon en wind. Regenwater wordt opgevangen van het dak en gefilterd tot drink- en spoelwater. Een aardehuis is doorgaans niet aangesloten op het elektriciteitsnet, waterleiding of riolering. Bijkerk: "Ons aardehuis wordt echter wel aangesloten op het elektriciteitsnet, omdat het om een commercieel theehuis gaat. Mocht er een feest zijn, dan is de energievoorziening wellicht onvoldoende."

Theehuis
Wereldwijd zijn er al 1000 aardehuizen gebouwd. Het team van Reynolds, dat de hele wereld over vliegt om mee te werken aan de projecten, is de maand september in Nederland te vinden. Het aardehuis in Zwolle, dat straks dienst doet als theehuis, wordt hoofdzakelijk gebouwd uit afvalmateriaal en aarde. Medewerkers van SWZ hebben ook materialen ingezameld. Aan de zuidkant komt een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. De zware muren en daken moeten de temperatuur binnen stabiliseren.

Leerzaam
Bijkerk: "De bouwconstructie is niet een op een over te nemen voor huizenbouw in een gewone wijk. Een aardehuis heeft bijvoorbeeld veel ruimte nodig, omdat het half ingegraven is. Ook de energiebesparende maatregelen zijn niet allemaal bruikbaar voor de gewone huizen, maar we verwachten er veel van te leren. En de dingen die wel mogelijk zijn, proberen we te implementeren in onze woningen. Energiekosten zijn een issue voor onze huurders, dus ook voor ons. Ook moet het project bijdragen aan het milieubewustzijn van medewerkers en het draagvlak voor duurzaam bouwen binnen de organisatie vergroten. Dit doen we door workshops, paneldiscussies en een symposium te houden."

Kenniscentrum
SWZ werkt nauw samen met de gemeente Zwolle, de milieuraad en Landstede om het Aardehuis te realiseren. Het park Nooterhof, waarin het Aardehuis terecht komt, wordt opgeknapt en moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentrum voor groen en duurzaamheid, waar onderwijs, organisaties en burgers elkaar in het groen kunnen ontmoeten. Het aardehuis, een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen wordt de eyecatcher. In september gaat de bouw van dit bijzondere gebouw start en in november moet het klaar zijn.