Ingezonden persbericht
2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vraag van d de heer drs. C.J.Verhoef
(ingekomen 29 juli 2008
en antwoorden door het college verzonden op 2 september)
De afgelopen dagen was het slecht weer. Op een aantal plaatsen heeft zich wateroverlast voorgedaan. Zo ook in de wijk Achter het Spoor in Vleuten.
Deze plaats blijkt echter veel gevoeliger voor wateroverlast te zijn dan andere plaatsen. Reden is dat de nieuwbouw wijk Vleuterweide die daar om heen is komen te liggen hoger gesitueerd is. Water heeft als het niet via de afvoerkolken wordt opgenomen de tendens het laagste punt op te zoeken. En dat is in dit geval deze kleine wijk. Mensen hebben in de schuren en tuinen water- en blubberoverlast. Hetgeen regelmatig terugkeert.
Mogelijk ligt de oorzaak in het feit dat er bij de bouw van Vleuterweide geen of onvoldoende rekening is gehouden met deze tendens. Voor Burger en Gemeenschap is het feit dat het regelmatig terugkeert niet acceptabel.
Op grond van het volgende hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u op de hoogte van het regelmatig bij slecht weer terugkerende wateroverlast in de wijk Achter het Spoor?
Er is een melding van een bewoner aan de Prins Hendrikweg binnengekomen dat op zaterdag 26 juli 2008 door de hevige neerslag wateroverlast is opgetreden in het achterpad. Het aantal meldingen vanuit deze wijk de afgelopen jaren is echter zeer beperkt.
2. Is er bij de aanleg van de wijk Vleuterweide op de scheidingslijn met de wijk Achter het Spoor rekening gehouden met het plaatsen van voldoende kolken voor de opvang van het water komend van Vleuterweide?.
Er is geen relatie tussen de aanleg van de wijk Vleuterweide en het optreden van wateroverlast in de wijk Achter het Spoor. De gemelde overlast ontstaat door het onvoldoende functioneren van de riolering in de bestaande achterpaden in de wijk en niet doordat er bij hevige neerslag regenwater over het maaiveld van Vleuterweide naar de wijk Achter het Spoor stroomt.
3. Welke maatregelen bent u of is de GEM (de BV Vleuterweide) voornemens te nemen om structureel dit probleem op te lossen?
In 2004 hebben wij de riolering in de wegen van de wijk Achter het Spoor vervangen. De achterpaden zijn toen wel herstraat, maar de riolering en de kolken in de achterpaden zijn niet vervangen. Om overlast in de toekomst te voorkomen gaan wij onderzoeken hoe wij de afwatering in de achterpaden kunnen verbeteren. De overlast bij de bewoner aan de Prins Hendrikweg werd veroorzaakt door een verstopte kolk. Dit is verholpen. De GEM is in deze geen partij.
4. Kunt u aangeven waar de burgers de schade kunnen claimen?
Gedupeerden die van mening zijn dat schade aan de gemeente kan worden aangerekend, kunnen bij (de afdeling Risiocbeheer van) de gemeente een claim indienen.
---- --