Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oplossing alcoholmisbruik in illegale bierketen

WOERDEN - 2 september 2008 - Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM!) heeft dé oplossing voor alcoholmisbruik onder jeugdigen vanaf 11 - 12 jaar in de illegale bierketen. De oplossing is even simpel als doeltreffend: maak de keten alcoholvrij! Het aantal keten is in een paar jaar tijd verdubbeld tot 3500. De illegale alcoholomzet bedraagt 80 miljoen euro.

Weerstand gemeenten
Het weerwoord van gemeenten om niet tot handhaving over te gaan is steevast dat men bang is voor openbare orde problemen als men de illegale keten sluit. Het optreden tegen excessief alcoholmisbruik is daaraan ondergeschikt. Bovendien vinden gemeenten de onderlinge sociale contacten onder de jeugd ("eigen plekkie") van doorslaggevend belang om niet tot handhaving over te gaan.

"Maar kijk nou toch eens naar die vier kinderen van vijftien á zestien jaar die afgelopen weekeinde de alcoholpoli in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis zijn binnengedragen met een alcoholpromillage van 2,8-2,9!" zegt Arjan Hogervorst, directeur van horecawaakhond BEM!. "Of de traumahelicopter in de gemeente Ede die vorig jaar tot drie maal toe moest uitrukken door excessief alcoholgebruik in de keten. Of wat dacht u van de twee kinderen uit Maarsbergen die twee jaar geleden overleden zijn door brand in de bierkeet? Wat moet er in vredesnaam nog gebeuren voordat gemeenten ingrijpen?"

Oplossing
BEM! heeft een prima oplossing voor het probleem waar gemeenten in de praktijk tegenaan lopen: "hou je keet, bier eruit. Dan sla je twee vliegen in één klap: geen alcoholmisbruik en geen openbare ordeproblemen". Gemeenten treden niet op tegen de illegale onderkomens, ondanks het feit dat BEM! door de Raad van State in het gelijk is gesteld. Gelijk hebben en gelijk krijgen is twee in Nederland, aldus het bureau. Ook de Ministers Ter Horst en Klink hebben aangekondigd dat gemeenten handhavend op moeten treden, waarbij Minister Klink nadrukkelijk heeft gesteld dat hij met of zonder hulp van gemeenten een eind wil maken aan de keten. Er lijkt alleen niets van de grond te komen.

Toezicht
In de praktijk ziet BEM! geen taak weggelegd voor de Voedsel en Warenautoriteit. BEM! acht het niet realistisch dat een inspecteur van de VWA - al dan niet in uniform - in een overvolle zuipkeet komt controleren of de beschonken jeugd de drankwet overtreedt. "Dat is vragen om problemen". Veel eenvoudiger is het om de perceeleigenaren van achter een bureau formeel aan te schrijven dat de zuipkeet in strijd is met de Woningwet (geen bouwvergunning), bestemmingsplan, milieuwetgeving, brandveiligheidsvereisten, rookverbod etc. en dat die overtredingen alléén gedoogd kunnen worden als men schriftelijk verklaard dat de keet alcoholvrij wordt. Alleen dan wordt er niet handhavend opgetreden. Toezichthouders van gemeenten (ook "gewone" ambtenaren én bijzondere opsporingsambtenaren) en politie kunnen dan zonder problemen de alcoholvrije keten controleren op de aanwezigheid van alcohol. Bij overtreding gele kaart, bij volgende overtreding rode kaart en wordt de keet verwijderd. "Zo makkelijk kan handhaving zijn!", aldus BEM!.

BEM! is de waakhond van de professionele horeca die aan 140 wetten en regels moet voldoen. Bij ongelijke toepassing van wet- en regelgeving komt BEM! in actie.

(noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht