MASSIEVE AANPAK ANTILLIAANSE PROBLEEM-GROEPEN NODIG IN 6 GROTE STEDEN

Heden heeft de voorzitter van de Taskforce Antilliaanse Nederlanders, Hans Andersson, zijn rapportage aangeboden aan de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de

Minister van Justitie, de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Voorzitter van de 21 Antillianen Gemeenten.

De kernboodschap van de Taskforce luidt:

'Richt het beleid in op de aanpak van de probleemgroepen onder de Antillianen die na 1995 naar Nederland zijn gekomen'. Sinds die tijd is er sprake van een grote instroom van vooral kansarme Antilliaanse Nederlanders, met name nauwelijks opgeleide jongeren afkomstig uit Curaçao.

De Taskforce beveelt aan om massieve structurele meerjarige uitvoeringsprogramma's in te zetten in 6 grote steden - Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Tilburg, Almere en Dordrecht - waar 21.000 Antilliaanse Nederlanders uit de doelgroep van na 1995 verblijven/wonen en de problematiek het zwaarste is.

De Taskforce geeft in de rapportage een methodisch raamwerk en een groot aantal praktische voorstellen om de Antilliaanse jongeren te 'vinden en te binden'.

Door een persoons- en groepsgerichte aanpak dient geprobeerd te worden deze groep op school te houden, tegelijkertijd moeten de gezinsproblemen opgelost worden en daarna moet alles erop gericht zijn de groep aan het werk te krijgen óf ze door 'drang en dwang' trajecten van justitie en de hulp/zorgverlening weer op 'het rechte pad' te brengen.

Speciale aandacht vraagt de Taskforce voor de nieuwkomers (5.000 per jaar), de niet-geregistreerden (schatting ca. 5.000), de alleenstaande (jonge) moeders (niet alleen de tienermoeders), de risicojongeren (schoolverzuim, gezinsproblemen, verslavende middelen, in aanraking met politie, psychische problemen) en de (ex-)gedetineerden.

Voor de oplossing van de maatschappelijke problemen zullen rijk en gemeenten in de periode van 2010 - 2017 extra inspanningen en financiële middelen moeten inzetten. Van de kant van het rijk is er, in plaats van het huidige budget van 5 mln. euro incidenteel, 9 mln. euro jaarlijks structureel nodig. 80% hiervan is bestemd voor 6 grote steden. Daarnaast worden 2 andere groepen van gemeenten voorgesteld om structureel geld toe te kennen.

Het Kabinetsbeleid om de Antilliaanse gemeenschap in Nederland intensief bij de uitvoering van de structurele aanpak van de Antilliaanse probleemgroepen te betrekken, onderschrijft de Taskforce volledig. Er worden daarvoor door de Taskforce concrete voorstellen gedaan. Ook wordt in de rapportage ingegaan op de noodzaak om de samenwerking in Koninkrijksverband, specifiek met Curaçao (wijkaanpak), te versterken.

Rapportage

Antilliaanse probleemgroepen in Nederland, 'een oplosbaar maatschappelijk vraagstuk'

Noot voor redacties (