NEN
Veiliger granen eten met Europese afspraak
dinsdag 2 september 2008, 15:08
Voor het opsporen van mycotoxines in granen en mais heeft NEN twee
nieuwe normontwerpen gepubliceerd: NEN-EN 15850 en NEN-EN 15851.
Mycotoxine is een schadelijk gif dat door schimmels wordt geproduceerd
en in voedingsmiddelen terecht kan komen. Met de normen kunnen de
mycotoxines aflatoxine B1 en zearalenon gemeten worden.
Mensen die besmette producten consumeren kunnen schade aan hun
gezondheid oplopen. De nieuwe normen dragen bij aan het tijdig
opsporen van aflatoxine en zearalenon. Deze toxines kunnen ontstaan
tijdens de opslag van granen en mais onder vochtige omstandigheden. Ze
zijn hittebestendig en kankerverwekkend.
Scheidsrechtermethode
Graan en mais voor menselijke consumptie wordt gecontroleerd op een
aantal kwaliteitsaspecten, waaronder besmetting met mycotoxines.
Internationaal geaccepteerde analysemethoden, zoals de nieuwe normen,
spelen hierbij een cruciale rol. De nieuwe normen vervullen een
scheidsrechtersrol in de internationale- en Europese handel en worden
door overheden gebruikt om de wettelijke eisen te toetsen.
De methode voor bepaling van aflatoxine B1 is getest voor op graan
gebaseerde voeding voor peuters en jonge kinderen. De methode voor
bepaling van zearalenon is getest voor gerst, mais, tarwemeel, polenta
en op graan gebaseerde voeding voor peuters en jonge kinderen.
Meer informatie