NEN


Veiliger granen eten met Europese afspraak

dinsdag 2 september 2008, 15:08

Voor het opsporen van mycotoxines in granen en mais heeft NEN twee nieuwe normontwerpen gepubliceerd: NEN-EN 15850 en NEN-EN 15851. Mycotoxine is een schadelijk gif dat door schimmels wordt geproduceerd en in voedingsmiddelen terecht kan komen. Met de normen kunnen de mycotoxines aflatoxine B1 en zearalenon gemeten worden.

Mensen die besmette producten consumeren kunnen schade aan hun gezondheid oplopen. De nieuwe normen dragen bij aan het tijdig opsporen van aflatoxine en zearalenon. Deze toxines kunnen ontstaan tijdens de opslag van granen en mais onder vochtige omstandigheden. Ze zijn hittebestendig en kankerverwekkend.

Scheidsrechtermethode
Graan en mais voor menselijke consumptie wordt gecontroleerd op een aantal kwaliteitsaspecten, waaronder besmetting met mycotoxines. Internationaal geaccepteerde analysemethoden, zoals de nieuwe normen, spelen hierbij een cruciale rol. De nieuwe normen vervullen een scheidsrechtersrol in de internationale- en Europese handel en worden door overheden gebruikt om de wettelijke eisen te toetsen.

De methode voor bepaling van aflatoxine B1 is getest voor op graan gebaseerde voeding voor peuters en jonge kinderen. De methode voor bepaling van zearalenon is getest voor gerst, mais, tarwemeel, polenta en op graan gebaseerde voeding voor peuters en jonge kinderen.

Meer informatie