Provincie Groningen

gebiedsgericht sociaal beleid Provincie trekt ruim 5,8 miljoen euro uit voor gebiedsgericht sociaal beleid 2 september 2008

De provincie Groningen trekt voor de jaren 2009-2012 een bedrag van ruim 5,8 miljoen euro uit voor gebiedsgericht sociaal beleid. Dit bedrag kunnen de gemeenten inzetten als provinciale cofinanciering bij de uitvoering van (regionale) gebiedsgerichte sociale agenda's. Dit is een belangrijk onderdeel uit het ontwerp van de Sociale Agenda 2009-2012, die GS vandaag hebben vastgesteld. In de Sociale Agenda staan de onderwerpen en thema's waaraan het provinciaal bestuur de komende periode wil werken. De thema's van de sociale agenda zijn Jeugd, Participatie & Volksgezondheid en Wonen-Welzijn-Zorg.

Het sociaal beleid is een belangrijk onderdeel in het Collegeprogramma 2007-2011 "Groningen: sociaal en slagvaardig!". GS kiezen daarbij voor een stimulerend beleid waarbij de samenwerking met andere partners voorop staat. Het gebiedsgericht werken neemt in de Sociale Agenda dan ook een belangrijke rol in. Als onderwerpen het beste op provinciale schaal kunnen worden opgepakt, neemt de provincie een structurele rol op zich. Dit geldt bijvoorbeeld voor het zorgvragersbeleid, Sensoor (tot voor kort de Telefonische Hulp Dienst) en het provinciaal coördinatiepunt Mantelzorg.

Jeugd
In de Jeugdzorg heeft de provincie vanuit haar wettelijke taak een belangrijke rol. Deze rol is vastgelegd in het beleidskader Jeugd, dat parallel aan de sociale agenda wordt vastgesteld. Naast deze wettelijke taken op het gebied van (geïndiceerde) jeugdzorg heeft de provincie de taak, samen met de gemeenten, te zorgen voor de aansluiting tussen de jeugdzorg en het lokale jeugdbeleid. De programmalijn Jeugd (0 - 23 jaar) heeft betrekking op preventie, onderwijs en jongerenparticipatie.

Participatie & Volksgezondheid
In de programmalijn "Participatie & Volksgezondheid wordt ingezet op vrijwilligerswerk en civil society, armoedebeleid, sport en bewegen, mondiale bewustwording, asielzoekers, volksgezondheid, mantelzorg en zorgvragersbeleid. Een groot deel van deze programmalijn zal verder worden ingevuld vanuit het gebiedsgericht werken.

Wonen, Welzijn en Zorg
Deze programmalijn heeft betrekking op de onderwerpen waarbij fysieke en sociale aspecten samenkomen. Wonen, welzijn en zorg staan zowel in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) als in de Sociale Agenda. Doelstelling is om bij te dragen aan een goede woon - en leefomgeving voor alle inwoners van de provincie. Binnen Wonen, Welzijn en Zorg wordt gekozen voor drie sporen:

* Wonen, welzijn en zorg voor kwetsbare groepen;
* Verbetering van de leefbaarheid van dorpen, buurten en wijken;
* Beschikbare en bereikbare voorzieningen op het platteland.

Voor het bijdragen aan de verbetering van de sociale infrastructuur hebben GS een investeringsfonds Wonen, Welzijn en Zorg ingesteld.

Samen met de gemeenten
Gebiedsgericht werken is samen met gemeenten ontwikkelen en uitvoeren van een gebiedsagenda met een maatschappelijke meerwaarde en draagvlak bij betrokkenen. Bij het gebiedsgericht werken gaat het om vraagstukken waarvan de partners gezamenlijk vinden dat die binnen een regio bij voorrang moeten worden aangepakt. De afgelopen jaren hebben de provincie en de gemeenten ervaring opgedaan met deze manier van werken en is gebleken dat het gezamenlijk oppakken van sociaal beleid stimulerend werkt en een meerwaarde heeft. Daarom is besloten om voor deze nieuwe beleidsperiode de beschikbare budgetten voor het gebiedsgericht werken aanzienlijk te vergroten. In het ontwerp van de Sociale Agenda wordt aangeven welke onderwerpen gebiedsgericht kunnen worden ingevuld.

Procedure
Het voorontwerp van de Sociale Agenda is in de afgelopen maanden besproken met de gemeenten en instellingen in de provincie. De voornemens bleken een groot draagvlak te hebben. Ook over het ontwerp zal met deze partners overleg plaatsvinden. Op 8 oktober wordt het ontwerp van de Sociale Agenda behandeld door de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal Beleid. Vervolgens zal de Sociale Agenda vastgesteld worden door Provinciale Staten. Daarna zal de provincie samen met de gemeenten invulling gaan geven aan de gebiedsgerichte sociale agenda's.

2 september 2008