Woonbond tegen nieuwe anti-kraakwet
02/09/2008 16:12
De Nederlandse Woonbond
CDA, VVD en ChristenUnie willen kraken strafbaar stellen. Zij hebben daarvoor een initiatiefwetsvoorstel gemaakt. Doordat deze drie partijen gezamenlijk, met steun van de PVV, een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, dreigt er nu een totaal kraakverbod met straffen tot bijna drie jaar. Evenals de VNG en de vier grote steden is de Woonbond tegenstander van deze nieuwe anti-kraakwet. Kraken kan een bijdrage leveren aan het tegengaan van de leegstand en daarmee aan het oplossen van de woningnood, die in de grote steden nog steeds zeer nijpend is. De bestaande kraakwetgeving is voldoende om uitwassen aan te pakken.
De initiatiefnemers stellen in een toelichting op het wetsvoorstel dat kraken een 'enorme schending van het eigendomsrecht' vormt. Veel woningzoekenden zullen een kraakverbod echter ervaren als een enorme schending van hun recht op een 'dak boven het hoofd'. De situatie komt terug dat speculatiepanden jaar in jaar uit leeg kunnen staan.
Opvallend is dat de vier grote steden niet enthousiast zijn over het nieuwe wetsvoorstel, terwijl zij wel het meest met kraken te maken hebben. Evenals de Woonbond zijn zij van mening dat met de huidige wetgeving uitwassen voldoende zijn aan te pakken. De Amsterdamse wethouder volkshuisvesting Tjeerd Herrema (PvdA) stelt als alternatief voor de nieuwe wetgeving voor om de belastingaftrek af te schaffen en om eigenaren die hun woningen en kantoorpanden leeg laten staan een flinke dwangsom of bestuurlijke boete op te leggen. Ook een leegstandsheffing zou volgens hem een goede maatregel zijn. De Woonbond is het daarmee eens.
Het initiatiefwetsvoorstel voorziet alleen in een boete van 7.500 euro voor de eigenaar na zes maanden leegstand. Een dwangsom volgt pas in een later stadium, als gemeenten uitgepraat zijn met de eigenaar over alternatieve bestemmingen. Gemeenten moeten volgens het initiatiefwetsvoorstel wel gemakkelijker een leegstaand pand kunnen vorderen om het bijvoorbeeld te verhuren aan woningzoekenden. De wethouders volkshuisvesting van de vier grote steden vinden dat ze daarmee te veel verantwoordelijkheden van de eigenaar moeten overnemen. Bovendien biedt het wetsvoorstel eigenaren de nodige juridische middelen om het voordragen van bewoners te vertragen. De gemeente moet bijvoorbeeld aantonen dat een pand geschikt is voor bewoning en de eigenaar kan tegen die beslissing in beroep gaan. Het wetsvoorstel kan op deze manier de leegstand zelfs vergroten.
http://www.woonbond.nl