M2i succesvol met innovaties

02/09/2008 14:38

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

M2i succesvol met innovaties

Het recent geïntroduceerde innovatieprogramma M2i heeft in korte tijd al voor veel direct toepasbare innovaties binnen het Nederlandse bedrijfsleven gezorgd. Dat bleek tijdens het werkbezoek dat Minister Maria van der Hoeven gisteren bracht aan M2i. Het bezoek vond plaats bij SKF in Nieuwegein, één van de partners in M2i.

Minister van der Hoeven (Economische Zaken) toonde zich zeer enthousiast over de behaalde resultaten. 'Wat hier in korte tijd bereikt is, is meer dan een compliment waard', zo oordeelde zij. M2i is een publiek private samenwerking van de overheid, kennisinstituten en industrie met als doel om door materiaalinnovaties verdere groei en ontwikkeling van bedrijven in verschillende industriële sectoren in Nederland mogelijk te maken. De technologische onderzoeksagenda wordt bepaald door de vraag van de 24 industriële partners van M2i en uitgevoerd door de 10 kennisinstituten in binnen- en buitenland die ook aan M2i zijn verbonden.

Tijdens het werkbezoek presenteerden vier deelnemende bedrijven een aantal voorbeelden van succesvolle innovaties die dankzij M2i bereikt werden. Zo liet NXP Semiconductors zien hoe het bedrijf dankzij M2i een nieuwe manier van het hechten van kunststof aan metaal nóg betere microchips kan fabriceren. Daardoor voldoen veel meer chips aan de strengste kwaliteitseisen, en bespaart NXP vele miljoenen euro's per kwartaal.

Gastheer SKF presenteerde een interessante case over lagers in windmolens. Windmolens worden niet alleen steeds groter, ook worden ze steeds vaker op zee gebouwd. Beide ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan de te gebruiken materialen. SKF kan met behulp van M2i's contacten binnen de nanowetenschap de microstructuurveranderingen tijdens rolcontactvermoeiing in de lagers nog beter onderzoeken.

Stork Gears & Services heeft met behulp van M2i's onderzoek een methode van precisielassen met laser kunnen ontwikkelen, die ervoor zorgt dat een reparatie aan een scheepsas voortaan binnen twee weken uitgevoerd kan worden. Tot nog toe is het gebruikelijk dat zo'n reparatie een vol jaar duurt. Tegelijkertijd met de reparatie brengt Stork een corrosiewerend materiaal aan op de as, waardoor de duurzaamheid verbetert.

Ook het MKB profiteert van de kennis die M2i in kan zetten. Fontijne Grotnes vertelde dat aan de hand van hun pipe expanders: machines die pijpen maken voor de olie- en gasindustrie. Nadat hun aanvankelijke machines forse afwijkingen in de gefabriceerde pijpen lieten zien, riep men de hulp van M2i in. Daardoor werd een nieuw type pipe expander gebouwd, die direct alle pijpen in één keer perfect kon maken. Inmiddels verkoopt Fontijne Grotnes deze methode zelfs aan de veel grotere concurrent en werd een probleem een commercieel succes.

De directeur van M2i, Sibbe Hoekstra, gaf tekst en uitleg over de ambitieuze doelstellingen van het innovatieprogramma waarbij valorisatie een belangrijke plaats inneemt. Ook de voorzitter van het bestuur van M2i, Margriet Nip van Corus, liet zich niet onbetuigd. Ze betoogde dat innovatie in Nederland niet mag blijven steken en gaf aan dat naar haar mening M2i een belangrijke motor van innovatie is, nu en in de toekomst. 'En alleen door meer innovatie kunnen we de Nederlandse concurrentiepositie versterken', zei Nip.