Gemeente Enschede

Enschede heeft beschikbare bedrijventerreinen hard nodig

Prognose tot 2020 voor de behoefte aan gemengd bedrijventerrein

De gemeente Enschede heeft in de periode tot 2020 ongeveer 112 hectare aan modern, gemengd bedrijventerrein nodig. Dat concludeert onderzoeksbureau Ecorys, dat in opdracht van de gemeente Enschede een analyse heeft gemaakt van de vraag naar en het aanbod van modern gemengd bedrijventerrein in Enschede. Op basis van alle bestaande (harde en zachte) plannen voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen is er tot 2020 ongeveer 102 ha. beschikbaar. Per saldo komt Enschede dus zo'n 10 hectare aan bedrijventerrein tekort.

Wethouder Eric Helder: "we hebben de geplande nieuwe bedrijventerreinen zoals de Usseler Es en Kop Marssteden hard nodig om qua beschikbare ruimte niet klem te komen te zitten en de groei van het aantal arbeidsplaatsen niet te belemmeren. De noodzakelijke extra ruimte moeten we onder meer vinden door het grondgebruik op bestaande bedrijventerreinen te intensiveren en waar mogelijk te herstructureren: inbreiding gaat voor uitbreiding."

Onderzoeksbureau Ecorys heeft voor de periode tot 2020 een analyse gemaakt van de vraag naar binnenstedelijke bedrijventerreinen, zowel kwantitatief als kwalitatief, en van het aanbod van dergelijke bedrijventerreinen binnen de gemeente Enschede. Ecorys verwacht in haar rapport "Kwaliteitsmatch vraag en aanbod bedrijventerreinen Enschede", in het meest waarschijnlijke scenario, een vraag van netto 112 hectare aan bedrijventerrein (exclusief kantorenlocaties). De grootste ruimtebehoefte wordt verwacht in het cluster Transport, Groothandel & Logistiek (65 hectare). De clusters Industrie & Bouw en Dienstverlening volgen daarna met elk 19 hectare. Het cluster Consumentendiensten heeft behoefte aan nog eens 9 hectare. Het cluster Kennisintensief, een dwarsdoorsnede van de vier genoemde basisclusters, vraagt specifiek om zes hectare bedrijventerrein.

In de gemeentelijke beleidsprogramma's `Economische Ontwikkeling' en `Enschede werkt' staat het creëren van fysieke ruimte voor bedrijvigheid en het scheppen van arbeidsplaatsen hoog op de agenda. Uitgangspunt bij het ontwikkelen van bedrijventerreinen is dat inbreiding boven uitbreiding gaat. Hiermee volgt de gemeente Enschede de SER-ladder.

De SER-ladder fungeert als leidraad voor een selectief en doelmatig ruimtegebruik. Het verwachte tekort aan bedrijventerrein moet worden opgevangen door onder meer maatregelen te nemen op het gebied van zuinig grondgebruik (intensiveren, herstructureren, selecteren) en door het zoeken van geschikte locaties binnen de stad (binnenstedelijke terreinen, functiemenging). Tevens dient een goede regionale afstemming plaats te vinden via onder andere het regionale grondprijzenbeleid.

Ecorys heeft in totaal 14 bedrijventerreinen in Enschede beoordeeld. Het Business & Sciencepark en de nog te ontwikkelen Usseler Es en Kop Marssteden worden, vanwege de uitstekende bereikbaarheid en de hoge beeldkwaliteit, beoordeeld als de toplocaties in Enschede. Deze terreinen zijn heel geschikt voor hoogwaardige bedrijvigheid, transport en logistiek, industrie en bouw. Binnenstedelijke terreinen zoals Hardick en Seckel, Roombekerveld en Op de Brouwerij zijn, uit het oogpunt van bereikbaarheid, vooral heel geschikt voor lokaal opererende bedrijven.

2 september 2008