Waterschappen gegijzeld door kortetermijnbelangen
02/09/2008 14:18
Stichting Water Natuurlijk
"We hopen dat het rapport van de deltacommissie met stevige uitspraken komt," zegt Florrie de Pater van waterschapspartij Water Natuurlijk. Als het de waterschappen niet lukt om over de traditionele economische korte termijnbelangen heen te kijken, lopen ze vast. Waterschappen kunnen dan onvoldoende reageren op de klimaatveranderingen. Water Natuurlijk pleit voor een steviger waterschap dat ook nee durft te verkopen aan z'n traditionele belangengroepen.
We zijn in Nederland op het gebied van waterbeheer verwend geraakt. Door de inzet van steeds meer techniek is het mogelijk om allerlei verschillende soorten water- en grondgebruik naast elkaar te laten bestaan. De waterschappen spelen daarbij vaak een faciliterende rol. Ze zijn gewend om de problemen van anderen op te lossen. Dat gaat nog te vaak op een manier van 'u vraagt wij draaien'.
Een voorbeeld. "Iedereen kan overal in Nederland met bollenteelt beginnen. Ook midden in een dalend en daardoor verziltend landschap. Het is vervolgens aan het waterschap om er een mouw aan te passen en te zorgen dat er voldoende zoet water voor handen is. In de Wieringermeer mag van de provincie voor meer dan 1000 hectare aan bollenteelt gevestigd worden. Daarvoor moet veel zoet water uit het IJsselmeer worden aangevoerd. Met grotere watertekorten in de toekomst, is dat vragen om problemen".
Door alle technische en bestuurlijk mogelijkheden zijn sommige delen van ons land veranderd in een lappendeken van allemaal kleine gebiedjes met ieder een eigen waterpeil. Aan al die gebiedjes hangen individuele en economische belangen, zoals de belangen van land- en tuinbouwbedrijven. Zij zijn eraan gewend dat het waterschap inspeelt op hun wensen. Traditioneel bemanden de boeren zelf het bestuur van de vele honderden waterschappen die ons land tot in de zeventiger jaren kende. Nog steeds hebben veel van de waterschapsbestuurders een agrarische achtergrond. En ook bij de komende waterschapsverkiezingen, waarbij voor het eerst ook politieke partijen mogen meedoen, zijn het niet toevallig vooral de partijen met een grote agrarische achterban die zich hebben aangemeld.
Deze situatie maakt het moeilijk om de vanwege de klimaatveranderingen noodzakelijke maatregelen uit te voeren. "Er zullen in de waterschappen vaker beslissingen moeten worden genomen die de individuele belangen overstijgen," aldus de Pater die in het dagelijks leven werkzaam is als programmamanager voor het onderzoeksprogramma Klimaat voor Ruimte aan de Vrije Universiteit. Zij wil met haar landelijke waterschapspartij Water Natuurlijk het waterschapsbeleid over de grenzen van de individuele lokale belangen heen tillen. "Het waterbeheer van de waterschappen moet weer een breed gedragen en ingebed product worden. Een stevig rapport dat eens duidelijk laat zien hoe serieus de situatie is komt ons daarbij heel goed van pas."
http://www.waternatuurlijk.nl