PvdA Europees parlement


EU spreekt met één stem, Rusland kan isolement voorkomen

2 september 2008

Jan Marinus Wiersma De EU heeft zich helder en eensluidend uitgesproken en de buitenproportionele militaire reactie van Rusland in Georgië hard veroordeeld, zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma instemmend in een eerste reactie op de uitkomst van de ingelaste top van Europese regeringsleiders over het conflict in Georgië.

De EU heeft zich helder en eensluidend uitgesproken en de buitenproportionele militaire reactie van Rusland in Georgië hard veroordeeld, zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma instemmend in een eerste reactie op de uitkomst van de ingelaste top van Europese regeringsleiders over het conflict in Georgië.

Tegelijk verwelkomt hij de duidelijke bereidheid van de EU om met Rusland in dialoog te blijven en de crisis met diplomatieke middelen te lijf te gaan.

De conclusies van de regeringsleiders uiten ook impliciet kritiek op de Georgische acties. Er bestaat geen militaire oplossing voor dit soort kwesties, zegt Wiersma.

Dat de regeringsleiders expliciet verwijzen naar het belang om in vrijheid te kunnen kiezen welke allianties de belangen van een land het best dienen, is volgens Wiersma een significant signaal aan Rusland, maar ook aan Georgië: Voor ons is dat een belangrijk principe: Geen land mag zich zo onder druk gezet voelen dat die vrijheid in het gedrang komt. De soevereiniteit en territoriale integriteit van Georgië is daarbij het uitgangspunt. Dit conflict heeft geen consequenties voor de versterking van de banden met Georgië waar de EU al jaren aan werkt, aldus Wiersma.

De EU veroordeelt onomwonden de eenzijdige erkenning van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië. De erkenning is onacceptabel, volgens Wiersma, daarmee maak je internationale gesprekken over de status van de provincies, onderdeel van het zes punten-plan, wel erg moeilijk.

Wiersma verwelkomt ook de concrete toezeggingen van de EU: hulp voor reconstructie, het organiseren van een donorconferentie en versterking van de waarnemersmissie in Georgië. Daarnaast onderstreept hij het belang van nieuwe plannen voor de versterking van de regionale samenwerking met de oostelijke buurlanden van de EU, zoals de regeringsleiders hebben aangekondigd. Bovendien hoopt Wiersma dat een gezamenlijke Europese energie politiek nu concreet invulling krijgt.

Volgens Wiersma is het nu aan Rusland om constructief te reageren op de conclusies van de EU. De EU is bereid de dialoog met Rusland op het hoogste niveau te voeren. A.s maandag vertrekt een delegatie naar Moskou.

De Europese boodschap daar is volgens Wiersma helder: De EU verbindt zich aan een sterk partnerschap met Rusland op basis van gedeelde waarden en belangen. Maar zolang Rusland het zes punten-plan niet naar tevredenheid uitvoert, kan er geen sprake zijn van verdere gesprekken over een nieuw samenwerkingsakkoord. Het is nu aan Rusland zelf om zich niet van Europa te isoleren, concludeert Wiersma.

In het Europese Parlement is vanavond het debat over Georgië en de Europese relatie met Rusland aan de orde. Op initiatief van de sociaal-democraten in het Europees Parlement wordt a.s. woensdag een resolutie hierover gestemd.