Gemeente Venray


02 september 2008

Zeven horecavergunningen in één klap

Met ingang van januari 2009 gaat de gemeente Venray werken met een integrale horecavergunning; het horecamodel. Venray is daarmee, samen met de gemeenten Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul, één van de drie gemeenten in Limburg die gaan werken met het horecamodel. Met het horecamodel kunnen horecaondernemers in deze gemeenten met behulp van één online vragenformulier zeven horecavergunningen aanvragen.

Het college van Venray heeft verbetering van de dienstverlening richting burgers en bedrijven hoog in het vaandel staan. Daarbij speelt digitalisering een steeds belangrijke rol. Het horecamodel is een nieuwe online procedure waardoor de ondernemer nog maar één keer zijn gegevens hoeft te verstrekken om meerdere vergunningen tegelijk aan te vragen. "Horecaondernemers hebben te maken met complexe wet- regelgeving. Dit levert een enorme administratieve lastendruk op", aldus burgemeester Waals. "Door aanschaf van het horecamodel wordt het voor horecaondernemers in Venray een stuk eenvoudiger om alle benodigde vergunningen aan te vragen. Dit scheelt de ondernemers veel tijd en inspanning."

Het horecamodel is afgeleid van een model dat onder meer door GovUnited (een organisatie gespecialiseerd in electronische dienstverlening), de gemeente Amsterdam en het ministerie van Economische Zaken is ontwikkeld. In september starten de drie gemeenten, GovUnited en Koninklijk Horeca Nederland de voorbereidingen voor de invoering en wordt het horecamodel ingebouwd in de computersystemen van de gemeenten. Bij deze implementatie worden ook de lokale horecaondernemers betrokken zodat rekening gehouden kan worden met hun wensen. Eind dit jaar is alles gereed zodat er vanaf januari 2009 mee gewerkt kan worden.

De Limburgse gemeenten kunnen dit horecamodel invoeren omdat de Provincie Limburg lid is geworden van GovUnited. Om gemeenten te stimuleren om deel te nemen neemt de Provincie ook de helft van de implementatiekosten van het model voor haar rekening. In eerste instantie hebben de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Venray zich aangemeld. Zij zijn de eerste Limburgse gemeenten die met dit model gaan werken. In Nederland werken op dit moment alleen de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Nijmegen met dit model. De verwachting is dat op termijn meer Limburgse gemeenten zullen volgen.