FNV

2-9-2008 FNV: "Kabinet moet na 50 jaar eindelijk zijn huiswerk doen"

Volgens de FNV dient het kabinet eindelijk eens het ILO-Verdrag 94 fatsoenlijk uit te voeren. Dit al in 1957 door Nederland geratificeerde verdrag verplicht de overheid om in iedere opdracht en aanbesteding te zorgen voor de naleving van wettelijke voorschriften en van algemeen verbindend verklaarde of sector-CAO-bepalingen over onder meer loon en arbeidstijden.

Maar ruim een halve eeuw na ondertekening zijn de internationale regels nog steeds niet in Nederlandse wetgeving omgezet.

De FNV stelt deze curieuze omissie van het kabinet aan de kaak in een brief van voorzitter Agnes Jongerius aan de Tweede Kamer over marktwerking, een onderwerp dat er alles mee te maken heeft. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer daarover.

In de brief roept de FNV-voorzitter de Tweede Kamer op de flater recht te zetten. "Alleen dan wordt concurrentie op cao-loon voorkomen", aldus Jongerius. Zo is het volgens de FNV nu mogelijk dat bijvoorbeeld een Pools bouwbedrijf dat via een publieke aanbesteding een Nederlandse overheidsopdracht binnenhaalt zijn personeel niet volgens hier geldende de cao hoeft te betalen.

De zaak kwam deze zomer aan het licht naar aanleiding van enkele uitspraken van het Europese Hof over openbare aanbestedingen. Bovendien stond Verdrag 94 op de agenda van de laatste conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te Genève.

Lees de volledige brief van Agnes Jongerius.(pdf)

Zie het origineel