Siemens

Persbericht

0809. 102

Den Haag, maandag 1 september 2008

Siemens verbindt industriële automatisering, RFID en bedrijfsprocessen

Siemens heeft het softwarepakket Simatic RF-Manager vernieuwd en uitgebreid. Zwaartepunt is de integratie van RFID (Radio Frequency Identification)-systemen in de Simatic-S7 plc-besturingsystemen voor industriële automatisering. Met deze versie kan men nu ook RFID-waarden overdragen voor data-uitwisseling tussen de tags als geheugendragers en de plcs. Simatic RF-Manager 2008 vervult ook een belangrijke rol in de voorbewerking van data, die vervolgens naar bovenliggende beheersystemen wordt verstuurd. Nieuw is het ondersteunen van de mobiele handterminals Simatic RF610M. Daarnaast is de software uitgebreid met nieuwe functies voor efficiënt projecteren, het snel inbedrijfstellen van RFID-terminals en voor het instandhouden van een betrouwbaar bedrijfsproces.

In de versie 2008 van Simatic RF Manager is de functionaliteit uitgebreid om RFID-data te verwerken in de afloopprogrammas van de Simatic S7 plc-besturingen. Men kan nu besturingsapplicaties aansturen afhankelijk van de gegevens die een RFID-terminal uitleest. Afhankelijk van de gegevens die uit een tag als geheugendrager op een product, pallet of pakket worden gelezen, kan de plc bijvoorbeeld een wissel in het bedrijfsproces instellen of omzetten. Via de nieuwe software kunnen schrijf-/leesopdrachten vanuit het applicatieprogramma van de plc-besturing in een reader worden ingelezen. Omgekeerd kan de informatie die een RFID-reader uitleest worden verwerkt in het applicatieprogramma van de S7-besturing.

Nieuw bij de engineering is de editor, waarmee men alle aangesloten RFID-apparatuur gelijktijdig kan parametreren. Nieuw zijn ook de simulatiefuncties om het signaalverloop en de RFID-uitleesresultaten te testen, voordat men de RFID-apparatuur daadwerkelijk aansluit. Verder zijn er nieuwe systeemfuncties bijgekomen voor het verwerken van applicatiedata in de RF-Manager.

Simatic RF-Manager 2008 is geschikt voor toepassing in de meest uiteenlopende situaties in de logistiek en de distributie van producten en goederen. De toepassing omvat het hele gebied van identificatie van afzonderlijke producten tot het automatisch verwerken van data uit continu verlopende product- of goederenstromen. De software is voor het beheer van een groot aantal readers in een bedrijf, voor het verzamelen van de uitgelezen data vanuit de tags, het comprimeren van data en het overbrengen van de verkregen gegevens naar een bovenliggend logistiek- of distributiesysteem. Bovendien is de software in staat om de uitgelezen data in een gewenste nauwkeurigheid aan te leveren en in een hoeveelheid die de gebruiker zelf bepaalt. Daarnaast heeft men toegang tot de data in iedere afzonderlijke tag, die aan een reader voorbijkomt. De gegevens uit een tag zijn uit te lezen en in te schrijven conform de producteigenschappen, zoals die zijn vastgelegd in de ECPglobal (Electronic Product Code). De standaard EPCglobal is internationaal in gebruik om de identificatie door middel van RFID in het UHF-frequentiegebied van data-overdracht te realiseren bij het optimaliseren van toegevoegde waarden in bedrijfsketens.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Raymond van den Berg
Tel: (070) 333 8014,
E-mail: raymondvanden.berg@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier