Voedingcentrum


Geen kilootje erbij tijdens ramadan?

Veel vastende moslims worden tijdens de ramadan wat dikker. De ramadan gaat dit jaar op 2 september van start, waarna je een maand lang niet eet, drinkt, rookt of seksuele omgang hebt tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de gebruikelijke twee maaltijden, de sahoor (voor de dagenraad) en de iftar (na zonsondergang) is het verleidelijk om het hongergevoel te stillen met calorierijke gerechten. En er vervolgens nog een extra portie van op te scheppen. Ben je aan de lijn of wil je niet aankomen? Probeer tijdens de ramadan niet te veel te eten en kies voor gezonde producten met weinig verzadigd vet en suiker.

Vasten heeft invloed op je lichaam, maar is voor gezonde mensen niet schadelijk voor de gezondheid. In het begin moet het lichaam wennen om op normale tijden niet te eten en te drinken, waardoor je je moe kunt voelen of humeurig wordt. In de loop van de maand went je lichaam aan de nieuwe regelmaat. Een minpuntje, zeker voor degenen die graag op gewicht willen blijven: veel mensen worden in de vastenmaand wat zwaarder. Het Voedingscentrum geeft je graag een aantal tips om âeen kilootje erbijâ te voorkomen.


* Eet gevarieerd

Je kunt als appetizer de maaltijd beginnen met iets zoetigs, zoals een dadel of een honingkoek, om zo het lichaam snel energie te geven. Maar sla er niet in door. Ze bevatten veel calorieën. De traditionele soep, harira (tomatensoep met kikkererwten), is een goede keuze om mee te beginnen tijdens de iftar. Deze is voedzaam en bevat veel vocht.


* Eet niet te veel en beweeg

Tijdens de iftar en sahoor worden veel lekkernijen bereid, onder meer baklava. Eet er niet te veel van, want alle extra energie zet je lichaam nadien om in vet. Eet je er een keer te veel van, zorg dan dat je de volgende dag minder of geen zoetigheden eet. Zo houd je je lichaam in balans. Bewegen is tijdens de ramadan ook belangrijk. Maak na het eten bijvoorbeeld een wandeling en pak de fiets of loop naar de moskee.


* Eet veel groente, fruit en brood

Kies voor een gezonde maaltijd met veel brood, groente en fruit, en een beetje zuivel, bijvoorbeeld melk, yoghurt of kwark. Wees zeer matig met producten die veel suiker (zoals frisdrank) en vet (zoals koek of gebak of gefrituurde gerechten) bevatten.


* Vocht

Ook tijdens de ramadan heb je dagelijks 1,5 liter water nodig, dat is ongeveer zes tot acht glazen. Het is dus belangrijk om daar bij de iftar en sahoor extra op te letten. Thee en koffie zonder suiker is prima. Frisdranken bevatten veel suiker, daarom kun je beter light frisdrank kiezen of âgewoonâ water.

Ziekte

Als je ziek bent, een bepaald dieet volgt en/of medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld bij diabetes, kan het lichaam onvoorspelbaar reageren op een ander eetpatroon. De manier waarop hangt af van factoren als ouderdom, algemene gezondheidstoestand, de ernst van de kwaal en het type medicijnen. Neem in dit soort gevallen altijd eerst contact op met je arts. Hij kan goed inschatten wat er gebeurt tijdens het vasten en je eventueel begeleiden.

Zie ook

* Schijf van Vijf

* Hoeveelheden per dag

* NIGZ