Technische Universiteit Delft

Geologie
door M&C

Promotie van mw. J.K.J. van Koppen: "A Multi-Scale Case Study of Natural Fracture Systems in Outcrops and Boreholes, with Applications to Reservoir Modelling"

02 september 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Drs. J.K.J. van Koppen | doctorandus in de geologie, Nederland promotor | Prof.dr. S.M. Luthi (CiTG)

A Multi-Scale Case Study of Natural Fracture Systems in Outcrops and Boreholes, with Applications to Reservoir Modelling Extrapolatie van fracture patronen uit boorput gegevens naar een drie dimensionaal fracture netwerk op reservoir schaal is een uitdaging omdat de onderlinge geometrische verhouding tussen de verschillende fracture sets moeilijk te bestuderen zijn op de schaal van de boorput. In dit onderzoek wordt dit probleem benaderd met een veld studie in Zuid Afrika waar turbidieten van Permische ouderdom ontsloten zijn en intensieve fracture patronen toont in de kliffen alsook op de plateaus. Door deze ontsluitingen zijn zeven ondiepe onderzoeksputten geboord. Van de putten is een volledige data set verzameld die gelijk is aan een standaard data set van een oliereservoir, inclusief kernen en beelden van de boorput wand. Lucht foto's van het gebied laten twee dominante lineamenten zien, O-W and NW-SO georiënteerd. De veldgegevens hebben aangetoond dat de O-W lineamenten gerelateerd zijn aan kleinschalige breuken en plooien veroorzaakt door N-Z georiënteerde compressie. De NW-SO lineamenten zijn gerelateerd aan "fracture swarms" waarschijnlijk veroorzaakt door strike-slip bewegingen.

Analyse van de put gegevens richtte zich op elektrische boorput beelden die gevalideerd zijn met gesteente kernen. Deze gegevens laten dezelfde algemene trends zien als de ontsluitingen al zijn er duidelijke verschillen. Dun gebankte zandstenen bijvoorbeeld, zijn aan het oppervlak meer verbroken dan in de ondergrond, terwijl in de ondergrond juist de dik-gebankte zandstenen meer verbroken zijn. Fracture patronen in de directe omgeving en op grote afstand van de put zijn gemodelleerd door gebruik te maken van de observaties van de put gegevens en het model daarna te op te vullen met fractures waarvan de statistische gegevens die van de ontsluitingen ontleend zijn. Dit model is vervolgens gebruikt om de impact van verscheidende fracture parameters op het gedrag van vloeistofstromen te bestuderen.

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008