NEN


Acrylamide ook op de agenda van CEN

maandag 1 september 2008, 10:50

Nog onlangs heeft een aantal organisaties, waaronder de FNLI, bevestigd dat men acrylamide als belangrijke contaminant in voeding ziet. De reductie van acrylamide staat nog steeds hoog op de agenda van de industrie. Dit naar aanleiding van de recente ontdekking van de aanwezigheid van het kankerverwekkende glycidamide in gefrituurde aardappelproducten, zie eerder op deze website. Acrylamide wordt als belangrijker gezien.

Ook CEN/TC 275, de Europese technische commissie die normen opstelt voor voedingsmiddelenanalyse, heeft acrylamide op de agenda gezet. De nieuwe CEN werkgroep ''Proces contaminanten'' (CEN/TC 275/WG 13) wil op korte termijn een nieuwe norm opstellen met een analysemethode voor acrylamide. De norm zal onderdeel worden van een pakket nieuwe normen voor diverse proces contaminanten, waaronder naast acrylamide waarschijnlijk ook furaan, ethylcarbamaat en PAK. Voorzitterschap en secretariaat van deze nieuwe CEN werkgroep zijn in handen van Nederland.

Procescontaminanten zijn schadelijke stoffen die in voeding terecht kunnen tijdens het productieproces. De laatste jaren staan ze meer en meer in de belangstelling. Voorbeelden van procescontaminanten zijn PAK in vis, vlees en voedingsvet, 3-MCPD in sojasaus en acrylamide in diverse gebakken producten als chips en patat frites. Hoewel het om verschillende stoffen in verschillende voedingsproducten gaat, hebben procescontaminanten gemeen dat ze plotseling een ''issue'' zijn. Als dat gebeurt zijn er ook veel organisaties die ze direct willen of moeten kunnen analyseren (o.a. voedselinspecties, voedingsindustrie). Vaak blijkt dit fout te gaan door het gebruik van niet-genormaliseerde analysemethoden. Normalisatie is dus ook voor dit onderwerp belangrijk.

Het is de bedoeling dat de normen worden opgesteld onder een mandaat van de Europese Commissie. Het onderwerpen programma van de werkgroep ligt nog niet vast. Het is mogelijk nieuwe onderwerpen in te brengen. Voor nadere informatie, bijvoorbeeld over nadere betrokkenheid bij dit werk vanuit Nederland, kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel. (015)2 690 125.