Ingezonden persbericht
Persbericht
Nederlandse universiteiten delen 'clean tech' kennis tijdens Copenmind
Eerste 'internationale snoepwinkel voor technologisch talent en durfinvesteerders' trekt 130 universiteiten
Amsterdam, 28 juli 2008 - Drie Nederlandse topuniversiteiten - Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven en Technische Universiteit Delft - delen in september hun kennis van 'clean tech', duurzame technologie die de bedrijfsvoering verbetert en tegelijkertijd kosten, energieverbruik of uitstoot vermindert. De drie universiteiten werken sinds februari 2007 samen onder de naam 3TU om de concurrentiepositie van Nederland op het gebied van technische innovatie te verbeteren. In die formatie nemen de universiteiten deel aan Copenmind dat van 1 t/m 3 september plaatsvindt in Kopenhagen. Copenmind is de eerste wereldwijde marktplaats voor samenwerking tussen universiteiten en industrie. Tijdens de conferentie delen 130 universiteiten van over de hele wereld hun ideeën over duurzame technologie met ruim 4.000 toonaangevende multinationals en durfinvesteerders.
Nederlandse topstukken in duurzame technologie
Tijdens Copenmind presenteert 3TU zich als partner op het gebied van duurzame technologie. De drie universiteiten doen ieder zelf onderzoek naar duurzame technologie. Zo onderzoekt TU Delft verschillende nieuwe typen zonnecellen. In het samenwerkingsprogramma Helianthos, waaraan ook TU Eindhoven, Universiteit Utrecht, TNO-Technische Psychische Dienst, Shell Solar, Nuon en Akzo Nobel deelnemen, werkt de TU Delft aan de ontwikkeling van zonnecelfolie. Bij deze dunne filmzonnecellen wordt een zeer dunne laag amorf silicium op een folie gespoten. De cellen zijn hierdoor op veel grotere schaal en goedkoper te produceren. Het zonnecelfolie is licht en flexibel en daardoor ook gemakkelijk in andere producten te integreren.
De Universiteit Twente doet onder andere onderzoek naar biomassa als bron van duurzame energie. De UT deelt op Copenmind onderzoek dat aantoont hoe zonne-energie wordt opgevangen door de inzet van atmosferische CO2 als bron van koolstof. Na gebruik van de biomassa en daaruit verkregen brandstoffen wordt de CO2 opnieuw in de atmosfeer gerecycled. Hiermee vermijdt de UT dat additionele CO2 in de biosfeer wordt gebracht.
"Het aantal aanmeldingen van universiteiten is overweldigend," aldus Steffen Moldow, oprichter van Copenmind. "Er is wereldwijd geen ander initiatief dat net als Copenmind een platform biedt waar wetenschap en industrie elkaar ontmoeten om samenwerking en oplossingen tot stand te brengen. Zeker het thema van dit jaar - klimaatverandering - is een van de meest veelbesproken problemen ter wereld."
Over Copenmind
Copenmind is een jaarlijks congres dat het delen van kennis, onderzoek en technologie tussen universiteiten en organisaties van over de hele wereld centraal stelt. Copenmind wil wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar brengen om onderzoeksamenwerking te creëren waar nieuwe oplossingen en commerciële kansen uit voortkomen. Het eerste Copenmind congres vindt plaats van 1-3 september 2008 en heeft duurzame technologie als thema. In 2009 en 2010 zal de focus liggen op respectievelijk energie en gezondheid.
Ingezonden persbericht