Gemeente Lingewaard


Buurtbemiddeling in Lingewaard en Overbetuwe

In de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard komt veel buurtoverlast voor in de vorm van geluidsoverlast, vandalisme, vernielingen, intimidatie en burenruzies. Vaak beginnen burenruzies met kleine problemen die kunnen uitgroeien tot grote conflicten. Naast ergernis van direct betrokkenen zijn het ook zaken die veel tijd vragen van woningcorporaties, politie en gemeente. De gemeenten Lingewaard en Overbetuwe hebben daarom samen het initiatief genomen om vanaf 1 september 2008 buurtbemiddeling op te zetten.

Buurtbemiddeling is een methode waarbij getrainde vrijwilligers bemiddelen in conflicten tussen bewoners. Buurtbemiddeling is vooral geschikt voor de aanpak van (kleine) irritaties en lichte vormen van overlast tussen buren en buurtgenoten. Via buurtbemiddeling wordt de communicatie op gang gebracht en ontstaat er beter onderling begrip. De rol van de buurtbemiddelaars is niet om de problemen op te lossen of mogelijke oplossingen aan te dragen, maar om het proces te begeleiden. Niet alle buurtproblemen komen in aanmerking voor buurtbemiddeling, overlast door alcohol/drugs en psychiatrie zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn positieve ervaringen opgedaan met buurtbemiddeling.

Het project wordt gecoördineerd door een projectleider die een netwerk van vrijwilligers opbouwt en in stand houdt, aanspreekpunt is voor deelnemende organisaties en vrijwilligers en de eerste intake doet van conflicten. Conflicten worden bij de projectleider aangemeld door bewoners zelf of via betrokken instanties, met name woningcorporaties en politie. De projectleider wordt ondergebracht bij NIM maatschappelijk werk. Naast de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zijn de andere deelnemende partijen: Vivare, Lingewaard Wonen, Woningstichting Valburg, Woningstichting Heteren, SGBB en politie.

Hebt u nog vragen, wilt u buurtbemiddeling inschakelen of hebt u belangstelling om als vrijwilliger aan de slag te gaan, dan kunt u vanaf 1 september contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.