Ingezonden persbericht


WIC Nieuwsbriefvoor wijnprofessionals

Proeverij Oostenrijkse wijnen

Op maandag 1 september a.s. organiseert de "Austrian Wine Marketing Board" een proeverij van Oostenrijkse wijnen in het Beatrix Theater in Utrecht. Hier zullen 87 wijnproducenten en 32 importeurs hun beste wijnen presenteren; een dertigtal producenten onder hen, is nog op zoek naar een importeur in Nederland. Daarnaast geeft wijnschrijver Cees van Casteren twee "Smaakcolleges" (om 12.00 uur en 14.00 uur) rondom het thema: "Oostenrijks terroir op zijn best, Grüner Veltliner en Blaufränkisch". Deze proeverij en de smaakcolleges zijn uitsluitend bedoeld voor handel, horeca en pers.

Oostenrijkse Wijnen op de Nederlandse markt

De export van Oostenrijkse wijnen naar Nederland is de laatste 8 jaar enorm gestegen en ons land is momenteel de op 3 na grootste exportmarkt (Duitsland, Zwitserland/Liechtenstein en de VS, zijn respectievelijk nummer 1, 2 en 3). Sinds 2000, steeg de export niet alleen in volume (+ 90%), maar vooral in waarde (+383%), waardoor ook de gemiddelde prijs van een fles Oostenrijkse wijn op de Nederlandse markt sterk is gestegen. Het grootste deel van de export naar Nederland betreft witte kwaliteitswijnen, gebotteld in 0,75 cl flessen. In totaal exporteren er momenteel 216 Oostenrijkse wijnproducenten hun wijnen naar Nederland, welke geïmporteerd worden door 115 verschillende importeurs.

Kwaliteitswijnen van een nieuwe generatie

Oostenrijk kent een van de strengste wijnwetgeving ter wereld. Dit is dan ook een van de redenen, dat het kwaliteitsniveau van Oostenrijkse wijnen, de laatste 20 jaar zo enorm is gestegen. Daarbij komt nog dat er in Oostenrijk, de laatste jaren een nieuwe en jonge generatie wijnmakers is opgestaan, die goed zijn opgeleid en veel investeren in de beste vinificatie technieken.

Hoewel de export en de laatste jaren sterk is toegenomen, zal Oostenrijk altijd een niche producent blijven, van hoge kwaliteitswijnen.

Grüner Veltliner en meer

Zonder twijfel is Grüner Veltliner, dè druif van Oostenrijk. Niet alleen is deze variëteit het meest aangeplant, ook wordt er vele soorten kwaliteitswijnen van gemaakt: van stille droge wijnen tot mousserende en zelf edelzoete wijnen, als eiswein en trockenbeerenauslese. Grüner Veltliner wijnen worden sinds 2002 beschouwd als een van de beste witte wijnen ter wereld. In dat jaar werd er in Londen een blinde proeverij georganiseerd van 18 van de beroemdste Chardonnay-wijnen (waaronder kostbare Bourgognes) naast eenzelfde aantal Grüner Veltliners. De Oostenrijkers Grüner Veltliners wonnen met vlag en wimpel. Ze kregen niet alleen de 4 hoogste scores toegekend, maar tevens 7 plaatsen in de Top 10.

Naast Grüner Veltliner, worden van o.a. Riesling, Welschriesling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc en Chardonnay, ook bijzondere witte wijnen gemaakt. Rode wijnen uit Oostenrijk zijn nog relatief onbekend, maar wijnen gemaakt van de Blauer Zweigelt, Pinot Noir, Blaufränkisch en Sankt Laurent zijn zeker het ontdekken waard.

Inschrijving

Voor inschrijving voor deze proeverij en de smaakcolleges, kan men contact opnemen met Ghislaine Melman van Melman Communications. Inschrijven voor de proeverij en smaakcolleges kan door een email te sturen naar: info@melman-communications.nl of een fax naar: 084 - 227 58 15.