Nieuw innameschema voor de anticonceptiepil
01/09/2008 17:12
Bayer BV
24+4: kortere pilpauze geeft minder klachten
Het bekende "21 dagen innemen, 7 dagen stoppen-schema" van de anticonceptiepil is binnenkort verleden tijd. Vandaag introduceert Bayer Schering Pharma een geheel nieuw type anticonceptiepil. De anticonceptiepil YAZ 24+4 heeft een innameschema met 24 pillen, gevolgd door een pilpauze van 4 dagen. Naar de nieuwe pil is jarenlang onderzoek gedaan. Door het nieuwe innameschema wordt de eisprong langer onderdrukt, hebben de gebruiksters minder last van hormoonschommelingen en ervaren ze minder klachten rond de menstruatie.
24+4
Het merendeel van de vrouwen heeft tijdens de stopweek en rond de menstruatie veel klachten. Bayer slaagde erin een pil te ontwikkelen, waarbij dergelijke klachten minder voorkomen. Bij dit nieuwe piltype wordt de inname van 24 actieve pillen gevolgd door 4 niet-actieve pillen. "Door de kortere pilpauze treden niet alleen minder klachten op maar bovendien wordt door de drie extra pillen de eisprong langer onderdrukt. Daarnaast is er minder kans dat vrouwen vergeten aan hun nieuwe strip te beginnen,"aldus Dr. Arne van Heusden, gynaecoloog en opleider in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. "Onderzoek wijst uit dat 26,3%1) van de vrouwen haar pil wel eens te laat inneemt. Dat is te veel," aldus Van Heusden. Hij promoveerde in 2003 op het onderwerp 'pilvrije periode'.
Minder hormonen, minder schommelingen
In Amerika is de nieuwe pil een enorm succes. YAZ 24+4 is daar nu al de meest voorgeschreven anticonceptiepil. Vooral het feit dat zij minder klachten rondom de menstruatie hebben, spreekt vrouwen aan. Het nieuwe "24+4" schema met de korte pilpauze zorgt ervoor dat vrouwen minder hormoonschommelingen ervaren. Vrouwen houden significant minder vocht vast, en hebben minder last van klachten als hoofdpijn, stemmingswisselingen, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel.
Voor meer informatie over de nieuwe pil kunnen vrouwen terecht op www.24plus4.nl of kunnen zij hun arts of apotheker raadplegen.
1) Bron: Seksuele Gezondheid in Nederland 2006, Rutgers Nisso groep.
Contact:
http://www.24plus4.nl