Trots op Nederland

Nieuws

Explosieve stijging asielverzoeken was te voorzien

De afgelopen dagen koppen alle media dat er sprake is van een enorme groei van het aantal asielverzoeken in de eerste helft van 2008. In 2007 zijn in totaal ca. 7100 asielverzoeken ingediend. In de eerste helft van 2008 is dit aantal al bereikt. Reeds op 30 november 2006 tijdens de debatten in de Tweede Kamer, heeft Rita Verdonk als minister gewezen op de gevaren die kleven aan het verlenen van een Generaal Pardon.

Opvallend was toen de houding van het CDA. De heer Van de Camp van het CDA stelde toen: "Wij moeten niet de indruk wekken dat het Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid niet aan de internationale maatstaven voldoet. Ik ken ook de kritiek, maar in het algemeen is het Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid fatsoenlijk. Er is goede rechtshulp en er worden de juiste juridische procedures gevolgd. De mensen die eventueel onder het generaal pardon vallen, zijn lange tijd in Nederland. Zij hebben vaak meerdere procedures doorlopen. Desalniettemin zijn ze in Nederland gebleven. Mijn grote bezwaar tegen een generaal pardon is dat wij de zorgvuldige individuele weging verruilen voor een groepsbenadering, terwijl wij niet weten hoe groot die groep is. Wij weten ook niet wat de uiteindelijke uitkomst hiervan zal zijn. De CDA-fractie heeft de afgelopen jaren uitgedragen dat het beleid van minister Verdonk ten aanzien van de 26.000 mensen goed is. Ik vergelijk haar beleid even met dat van staatssecretaris Schmitz van de PvdA van voor 2001 Minister Verdonk heeft 965 keer gebruikgemaakt van haar discretionaire bevoegdheid, terwijl staatssecretaris Schmitz dat maar vier keer heeft gedaan Er is geen sprake van dat er de afgelopen jaren geen oog was voor de schrijnende gevallen. Ik praat nu ook maar even voor minister Verdonk. Mijn grote bezwaar is dat wij vanmiddag dreigen te kiezen voor de grootste gemene deler en daarmee een onverantwoorde zwenking maken in het individuele asielrecht."

Gelet op deze opmerkingen van de heer Van de Camp was het dan ook opmerkelijk dat het CDA later toch voor het Generaal Pardon stemde. Op dit moment hekelt de heer Van de Camp weer het asielbeleid van de regering door te wijzen op de risicos van het groepsgewijs beoordelen van asielzoekers. Die risicos heeft het CDA echter zelf voor haar rekening genomen door voor een generaal pardon te stemmen.

Trots op Nederland is van mening dat asielverzoeken individueel moeten worden beoordeeld.