Ingezonden persbericht


Spiegelzee

Deze week komt de Commissie Veerman met haar rapport hoe Nederland zich moet voorbereiden op de klimaatwijzigingen. De plaats in Nederland waar de zeespiegelveranderingen in de loop van vele eeuwen duidelijk in beeld zijn gebracht, is Spiegelzee. Een paviljoen op het strand bij Katwijk. U kunt hier worden rondgeleid of foto's van ontvangen.

In dit paviljoen op het strand van Katwijk kunt u ervaren hoe hoog een zeespiegel van +6 meter NAP is, maar ook hoe laag een zeespiegel van -120 meter NAP is. Het paviljoen, Spiegelzee genaamd, is bedacht door studenten en onderzoekers van de TU Delft om een breed publiek te informeren over het heden, het verleden en de toekomst van de zeespiegel. Architecten bureau ZUS ontwierp het gebouw en TNO heeft gezorgd voor de realisatie van het project.

Zeespiegel variaties

Omdat de stand van de aarde ten opzichte van de zon varieert volgens vaste patronen, de zogenaamde Milankovich cycli, verandert de temperatuur op aarde. Als het hierdoor kouder wordt en er veel landijs kan ontstaan, daalt de zeespiegel. Als het vervolgens weer warmer wordt en het landijs weer smelt, zal de zeespiegel ook weer stijgen. Op deze manier heeft de zeespiegel op aarde altijd gevarieerd. Tijdens het hoogtepunt van de laatste Ijstijd, stond de zeespiegel op een dieptepunt van -120 meter NAP. De kustlijn bevond zich toen zo'n 500 kilometer bij Katwijk vandaan, nog voorbij het Engelse Kanaal. Grote rivieren stroomden over de vlakte die nu de Noordzee is en monden ver hiervandaan in de Atlantische Oceaan. Maar al snel na dit hoogtepunt in de Ijstijd begint de temperatuur weer te stijgen en de zeespiegel komt snel omhoog. Door een samenspel van de rivieren en de stijgende zee ontstaat de Nederlandse kust.

Brittenburg

Maar deze kustlijn is nog verre van stabiel. Dit bewijst het Romeinse fort Brittenburg. Dit fort stond ooit niet ver van de plek van het Spiegelzee paviljoen. Toen het werd gebouwd was dit een goed bewoonbaar gebied, dicht bij de monding van de Rijn en honderden meters verwijderd van de toenmalige kustlijn. Maar de omstandigheden veranderen snel. De zeespiegel steeg en de Rijn verplaatste zich naar het zuiden waardoor de zandtoevoer naar Katwijk stagneerde. De kust verplaatste zich landinwaarts en het fort werd bedolven onder het duinzand. De kust bleeft zich landwaarts verplaatsen en in de middeleeuwen wordt het fort door de golven blootgelegd. Als de kust zich vervolgens weer gaat uitbouwen worden de restanten van het fort opnieuw bedolven onder meters zand.

Spiegelzee

De geschiedenis van fort Brittenburg laat zien dat zeespiegel variaties een heel natuurlijk verschijnsel zijn. Met het Spiegelzee paviljoen wil men de bewustwording hierover vergroten door u zeespiegel variaties te laten beleven. Dit gebeurt door middel van een spiegelbox die een zeespiegel van 120 meter beneden en 6 meter boven NAP simuleert. Bij de diverse waterstanden verschijnt informatie over de periode waarin deze waterstand realiteit was of wordt.

Het paviljoen, Spiegelzee genaamd, is bedacht door studenten en onderzoekers van de TU Delft om een breed publiek te informeren over het heden, het verleden en de toekomst van de zeespiegel. Architecten bureau ZUS ontwierp het gebouw en TNO heeft gezorgd voor de realisatie van het project.



Ingezonden persbericht