Ingezonden persbericht
Persbericht
Waalwijk, 1 september 2008
Geen ramadan of Suikerfeest voor minister Vogelaar
WAALWIJK/ROTTERDAM - Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie, heeft vanmiddag in Rotterdam het eerste exemplaar van een speciale ramadankrant in ontvangst genomen. "Ik vind een sapkuur al een grote opgave," aldus de PvdA-coryfee. De minister is bovendien van mening dat het Suikerfeest geen landelijke feestdag hoeft te worden: "Men neemt maar voor eigen rekening een vrije dag op."
De ramadankrant die Ella Vogelaar ontving, is een aanvulling op Mzine, maandblad voor zelfbewuste Nederlands-Marokkaanse jongeren. Initiatiefnemer Abdel Razak Chraou hoopt er meer mensen mee te bereiken: zowel moslims als niet-moslims die geïnteresseerd zijn in informatie over de ramadan en zaken die de Marokkaanse gemeenschap bezighouden.
De special verschijnt in een oplage van 50.000 en wordt gedistribueerd via moskeeën, stations, verschillende verenigingen, scholen en tijdens diverse iftarmaaltijden.
Een greep uit de redactionele inhoud: vier korte interviews met tot de islam bekeerden, ramadan en gezondheid en ramadan en topsport. Mogen islamitische topsporters eten tijdens de ramadan? Bezoeken zieke mensen tijdens de vastenmaand vaker de huisarts? Hoe reageert de niet-moslim omgeving op het vasten van een bekeerd partner of gezinslid? Vragen waar de ramadankrant antwoord op geeft.
Over de initiatiefnemer
Abdel Razak Chraou heeft met succes grote producties neergezet in Nederland. Voor eigen rekening in grote hallen, zoals Sami Yusuf in Utrecht en de Hafla Chaabia's in Den Bosch, maar ook in samenwerkingsverbanden met diverse festivals en theaters in Nederland. De afgelopen twaalf jaar heeft hij vele Turkse en Noord-Afrikaanse acts geprogrammeerd.
Zijn ervaring en (inter-)nationale netwerk combineerde Chraou in een communicatieplatform. Onder de naam Tawasol wordt een centraal loket aangeboden voor diverse cultuurgebonden media (multichannel en crossmediaal). Tawasol profileert zich als schakel in diversity marketing, ook voor culturele organisaties.
Doelgroepgerichte programmering en effectieve communicatie naar de (etno-)doelgroep zijn twee belangrijke pijlers voor succes.
Over Mzine
Maandblad Mzine (de 'M' is afgeleid van l'maghribzine ("Marokko is mooi")) staat voor tolerantie en respect in woord en daad. Mzine is sinds 2002 meer dan vijftig keer verschenen. Met deze uitgaven hoopt initiatiefnemer Chraou bruggen te slaan tussen allochtoon en autochtoon, tussen moslim en niet-moslim.
Tegenwoordig is de Mzine-formule uitgebreid met internet (www.mzine.nl) en Mzine TV, mzine.hyves.nl en het Youtube-kanaal mzinetvnl.