Senternovem


29-08-2008 | Op weg naar een CO2-neutrale stad: Heerhugowaard

Samen durven kiezen voor klimaat

Binnen afzienbare tijd een CO2-neutrale stad worden. Dat ambitieuze doel hebben vijf Nederlandse gemeenten zich gesteld. Ze houden het energieverbruik binnen de gemeentegrenzen kritisch tegen het licht en proberen zoveel mogelijk energie te besparen. De resterende CO2-uitstoot compenseert de gemeente door opwekking van duurzame energie. Heerhugowaard, Tilburg en Apeldoorn zijn in 2007 met het traject begonnen, Den Haag en Groningen stapten later in. In Nieuwsbrief Kompas houden we u op de hoogte van hun ervaringen. Vandaag: Heerhugowaard.

Realistisch
De ambitie om als Heerhugowaard CO2-neutraal te worden is vrij jong. "Maar de duurzaamheidgedachte zit hier al lang tussen de oren," zegt programmamanager Duurzaamheid Frank Schuitemaker. "Al in de jaren negentig waren we ermee bezig. We hebben `Stad van de Zon' opgezet, de eerste CO2-neutrale woonwijk ter wereld. Daarmee bewezen we dat dat kán. Bovendien bleek recent uit gedegen onderzoeken dat we een realistische ambitie hebben. Wij zijn vóór 2030 CO2-neutraal."

Ambassadeur
Onlangs had Schuitemaker nog een delegatie Noren op bezoek. "Die wilden van ons weten hoe we dat deden met die CO2-neutrale wijk. Dat geeft heel veel positieve energie. Ze waren aangenaam verrast dat we met zo'n kleine gemeente zo'n omvangrijk project van de grond hadden weten te tillen."

Leerpunt
"Een van de dingen die we hebben geleerd van `Stad van de Zon' is dat we ons niet op zonne-energie moeten blindstaren, al komt het break-even punt steeds dichterbij. Zonnepanelen vergen nou eenmaal een investering, die je na verloop van tijd terugverdient. Met de stijgende energieprijzen zal die periode alleen maar korter worden. Daarna levert je zonnepaneel winst op." Schuitemaker heeft berekend dat de terugverdientijd nu dertien jaar bedraagt, en zoekt naar mogelijkheden om die te verkorten. Maar daar blijft het niet bij. "Wij willen als gemeente open staan voor alle mogelijke energiebronnen. Voor ons zijn dat naast zonne-energie uit de daken van kassen ook windenergie en warmte-koudeinstallaties."

Systeem Heerhugowaard
Het CO2-neutraal maken van `Systeem Heerhugowaard' - dus de stad met al zijn inwoners, industrie en landbouw - vergt moed van alle partners, zegt Schuitemaker. "Je moet het echt willen als gemeenschap. Want je komt best hobbels tegen en die moet je willen overbruggen. Gezamenlijk. Op dit moment zijn we dan ook druk bezig met contacten leggen met corporaties, individuele huizenbezitters en bedrijven. We wijzen hen op de voordelen van energiebesparende maatregelen, en helpen ze waar mogelijk met advies en subsidies. Daarbij haken we vooral in op natuurlijke onderhoudsmomenten."

Verkeerslichten
Op straat in Heerhugowaard is de ambitie volgens Schuitemaker inmiddels concreet zichtbaar. "Zo hebben we de verkeerslichten voorzien van LED-lampen. Dat is niet alleen een stuk zuiniger, maar ook veel veiliger. Want deze verkeerslichten zijn bij laaghangende zon beter zichtbaar. Zo komen verschillende doelstellingen bij elkaar. En dan wordt zo'n besluit nog makkelijker genomen."

Duidelijke regels
"Op dit moment zijn we druk bezig met het inzichtelijker maken van de mogelijkheden voor bijvoorbeeld subsidies", aldus Schuitemaker. "Onlangs hebben we onze inwoners in de lokale krant op die mogelijkheden gewezen, maar dat is niet voldoende. Er zijn veel regelingen op veel verschillende niveaus: Rijk, provincie en gemeente. Daarom werken we nu met de provincie samen aan een pilot met één loket. Zodat zoveel mogelijk mensen het voordeel van energiebesparing gaan inzien en de weg naar subsidies leren kennen." Contact
f.schuitemaker@heerhugowaard.nl
a.hollenberg@heerhugowaard.nl