Opvang regenwater voorkomt wateroverlast

01/09/2008 15:00

Stichting WNM

Nieuwlande, 1 september 2008

P e r s b e r i c h t

Plan van Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid effectief en goedkoop

Opvang regenwater voorkomt wateroverlast

NIEUWLANDE - Nederland en zijn buurlanden kunnen zich de komende jaren miljarden aan investeringen besparen en grote rampen en overstromingen voorkomen door regenwater voortaan niet meer via het riool af te voeren. Door het hemelwater door huishoudens en bedrijven te laten opvangen in tuinen en putten worden hoge waterstanden in de rivieren voorkomen en wordt verdroging en inklinking van de bodem tegengegaan.

Met dit plan geeft de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) tegengas aan de plannen voor waterbergingsgebieden, dijkversterkingen en andere maatregelen tegen hoge waterstanden en toenemende waterafvoer door de rivieren. Onlangs presenteerde Arcadis zijn visie op de toekomstige wateroverlast en woensdag 3 september presenteert de Deltacommissie zijn rapport over waterveiligheid in 21ste eeuw.

Volgens de SWNM worden de grote rivieren Rijn en Maas vooral gevoed door regenwater dat in Duitsland, België en Nederland massaal via de riolen wordt afgevoerd naar de rivieren. Uit onderzoek blijkt dat van een verhard terrein van één hectare jaarlijks 8 miljoen liter regenwater het riool in stroomt. Door toenemende verharding zijn rivieren na hoosbuien niet meer in staat de steeds grotere hoeveelheden regenwater te verwerken.

De stichting stelt twee oplossingen voor. Elk huis en bedrijf wordt verplicht gesteld zijn eigen regenwater op te vangen, door middel van een regenwaterput in de tuin, waarin het water langzaam weg kan zakken. Een andere mogelijkheid is de regenpijp te verbinden met een irrigatiebuis naar gazon of tuin. Bedrijven en scholen kunnen een poreuze betonnen riolering aanleggen waardoor het water wegzakt in de bodem. In Nederland worden steeds meer proeven gedaan met het afkoppelen van de hemelwaterafvoer en de meeste zijn succesvol. Volgens de SWNM zijn dit soort plannen echter aan het verwateren en worden ze weer naar de achtergrond verdrongen. Dat terwijl er alleen maar voordelen aan kleven. De overheid bespaart op kosten voor dijkverzwaring of rivieruitdieping. Er hoeven geen dure riooloverstorten gebouwd te worden. De verdroging van de bodem wordt in dit deel van Europa teruggedrongen. Het gebruik van regenwaterputten voor het wassen van de auto of het besproeien van de tuin scheelt waterverbruik in drogere periodes. De snelle afvoer van regenwater naar en via rivieren wordt afgeremd, zodat plotselinge hoge en bedreigende waterstanden worden voorkomen. Riolen zijn voortaan beter op hun taak berekend. En via de regenputten wordt drinkwater voor de toekomst naar het grondwater getransporteerd.

De regenwaterput is een plan met toekomst en met geringe kosten, stelt de stichting. Het kan volgens haar dure noodoplossingen die de komende dagen in het nieuws komen overbodig maken. ,,Het is alleen belangrijk dat dit plan in de EU en zeker in de landen van het stroomgebied van Rijn en Maas wordt ingevoerd", stelt J. Post van de SWNM. ,,Als iedereen meedoet is de wateroverlast op een simpele manier te verhelpen."





http://www.swnm.nl