Monumentenprijs 2008 naar Coenraad Temminck Groll

01/09/2008 12:27

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 1 september 2008. De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs heeft de prijs dit jaar toegekend aan prof. dr. ir. C.L. Temminck Groll. De prijs bedraagt 50.000 euro en wordt 25 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Coenraad Temminck Groll (Amsterdam, 1925) uit Driebergen studeerde bouwkunde aan de TH Delft. In 1963 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over middeleeuwse stenen huizen in Utrecht. In datzelfde jaar kreeg hij hiervoor de Carel van Manderprijs van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici. Temminck Groll was tussen 1954 en 1972 werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Dienst Openbare Werken in Utrecht en bij het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Utecht. Daarnaast had hij zijn eigen architectenbureau voor restauratieprojecten in Utrecht. Van 1973 tot 1986 was hij hoogleraar in het architectonisch ontwerpen aan de TH Delft.

Temminck Groll kan worden beschouwd als nestor van de Nederlandse monumentenzorg. Met zijn enthousiasme en bevlogenheid heeft hij als opleider en mentor veel studenten weten te inspireren en motiveren. Hij leidde belangrijke restauraties als de Commanderij te Montfoort, het Huis Vredenoord te Breukelen, het voormalige stadhoudershuis te Culemborg, het Gotische Huis en het Pelstergasthuis in Groningen en de koorpartij van de Pietersker in Utrecht. Temminck Groll heeft een grote hoeveelheid artikelen en publicaties op zijn naam staan, waaronder 'De architectuur van Suriname (1667-1930)' en 'De stenen droom, opstellen over bouwkunst en monumentenzorg'. In 2003 verscheen in samenwerking met drie andere auteurs zijn laatste grote publicatie 'The Dutch Oversees', over het Nederlandse overzeese erfgoed.

Uit het juryrapport: 'Coenraad Temminck Groll heeft gedurende ruim een halve eeuw op effectieve en geestdriftige wijze, met daadkracht en resultaat, als docent en inspirator, als monumentenzorger en bestuurder, het Nederlandse erfgoed binnen het koninkrijk en overzee grote diensten bewezen.'

De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs 2008 bestond uit Guus Borger (voorzitter), Jan Carel Bierens de Haan en Peter Karstkarel

STATUUT PRINS BERNHARD CULTUURFONDS MONUMENTENPRIJS

De Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs is in 1984 ingesteld ter bekroning van bijzondere verdiensten op het terrein van cultuurbehoud in Nederland. Sinds 2005 De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde instelling, persoon of groep van personen. De jury stelt een voordracht op die door de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds moet worden bekrachtigd. Wanneer de jury geen geschikte kandidaat heeft gevonden, wordt de prijs niet toegekend.

Per keer bepaalt de jury op welk deelgebied van het brede terrein van cultuurbehoud de prijs wordt toegekend. Er is uitdrukkelijk geen sprake van een van tevoren vaststaande afwisseling van deelgebieden. De jury heeft zo de ruimte om op ontwikkelingen in te spelen.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Van dit bedrag kan 25% door de laureaat vrijelijk worden besteed, en 75% dient in overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden besteed aan een of meer projecten op het werkterrein van de laureaat.

VORIGE WINNAARS PRINS BERNHARD CULTUURFONDS MONUMENTENPRIJS

Jaar Winnaar

2005 Stichting Monumentenzorg Cura(cc)ao

2003 Landschapsbeheer Nederland

2001 Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen

1999 Stichting Nationaal Reddingsfonds Olympisch Stadion

1997 Cuypers Genootschap

1995 Stichting Kultuer en Toerisme yn Frysl(aa)n

1993 Stichting Historisch Boerderij-onderzoek

1991 Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland

1990 Stichting Federatie Monumentenwacht Nederland

1989 Anne van Grevenstein

1988 Vereniging Hendrick de Keyser

1987 Rijnlandse Molenstichting

1985 Drs. H.G. de Olde

1984 Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel N.V.








Prins Bernhard Cultuurfonds