KNHS


Veel belangstelling voor talent op Hippiade Ponys 31 augustus 2008

ERMELO (KNHS) De titelreeks met de naam Hippiade, de nationale outdoor kampioenschappen voor de breedtesport, is onder grote belangstelling van start gegaan met de ponys. Ruiters en amazones van zes tot achttien jaar streden op de terreinen van het KNHS-centrum in Ermelo om de titels. Misschien reed tussen de honderden deelnemers wel de nieuwe Anky of Jeroen. Wie zal het zeggen? De weg naar de wereldtop is lang, maar zeker is dat Nederland veel talent heeft. De Hippiade leverde een enorme rij winnaars op en natuurlijk ook verliezers, want verliezen en dan doorzetten hoort bij de paardensport. Dat weten Anky en Jeroen ook.

De Hippiades zijn de kampioenschappen voor de breedtesport. Bij de paarden kent men daarboven de (gespecialiseerde) wedstrijdsport, bij de ponys is Z2-dressuur of ZZ-springen het hoogst haalbare niveau. De kinderen die in deze klasse rijden maken ook kans op deelname aan de Europese Kampioenschappen mits ze aan de leeftijdseisen voldoen en een pony hebben van in de categorie D (schofthoogte 1,37-1,48m). Het was dan ook geen verrassing dat de EK-deelnemers de hoogste klassen domineerden.
In het ZZ-springen ging de strijd over twee manches. Liefst zes combinaties bereikten de barrage. Daarin opende Jelmer Hoekstra verrassend snel, maar hij kreeg een springfout met zijn jonge New Forest pony Gieltje. Shanice Roozeboom en Sambo Lino, de succesvolste combinatie van het afgelopen EK met teamzilver en de negende plaats individueel, lieten zien dat het een heel klein beetje sneller kon. En de voorzichtige NRPSer Sambo liet alle hindernissen intact. Het zat de zestienjarige amazone uit Punthorst niet mee. De concurrentie maakte fouten, alleen Robin van de Wetering met de opvallend gekleurde Magic Ball snoepte een seconde af van Roozebooms tijd. Van de Wetering bekroonde haar ponycarrière met de mooiste Hippiade-titel. De amazone (16) uit De Mortel reed dit jaar weinig wedstrijden, maar waar ze met Magic Ball kwam deed ze mee om de prijzen. Op het EK haalde ze, net als vorig jaar, teamzilver. Ik was wel zenuwachtig, bekende Van de Wetering. Het was mijn laatste wedstrijd met Magic Ball. Gisteren in de training voelde het al goed aan. Ik vond de parcoursen heel mooi. Het was niet al te moeilijk, maar ik vond het zwaar genoeg zo. De barrage was lastig, want het waren lange lijnen. Je had weinig mogelijkheden om kort te draaien. Maar het ging gelukkig goed. Roozeboom en Hoekstra flankeerden de winnares op het podium. In de klasse Z-categorie DE ging de titel naar een jonge amazone met een ervaren pony: Jasmijn Ruiter, onlangs naar Wierden verhuisd, met Jems Randel. Bij de C-ponys excelleerden drie topcombinaties. Linsey Zonnebeld trok met de New Forest pony Lizzy aan het langste eind, voor de bekende combinaties Megan Laseur-Crunsh en Lisa Nooren-Shaka Zulu. Ervaring is belangrijk in de paardensport, kijk maar naar de (oudere) ruiters en amazones op de Olympische Spelen. In de ponysport komt de ervaring vooral van de ponys. In het L-AB sprong Lizzy, een bruine merrie van onbekende afstamming, naar een nieuwe titel. Charlotte Kennis is de gelukkige amazone.

Dressuur
In de klasse Z2-dressuur voor D- en E-ponys werd in twee ringen gestreden om de in totaal tien finaleplaatsen. In die selectie liet Antoinette te Riele nog niet haar allerbeste proef zien, die bewaarde ze voor de beslissende finale. De veertienjarige amazone uit Weert was tijdens het EK, eind juli in Zwitserland, de verrassende winnares van individueel zilver met Golden Girl. In Ermelo speelde ze haar andere troef, de ervaren Duitse vosruin Danny Boy, uit. Golden Girl had al zilver gewonnen. Ze is nu op rust, want we willen niet te dol doen met haar, aldus Te Riele. Met Danny Boy scoorde ze bijna 70%, voldoende voor de titel. Maar ze werd op de hielen gezeten door Maria van den Dungen. De Amsterdamse amazone miste het EK, omdat haar pony Dino P niet fit was. Maar in de zwarte hengst Rembrandt heeft ze opnieuw een fijne troef in handen. Ik vind het leuk om hengsten te rijden, als ze braaf zijn, aldus Van den Dungen. Het EK was natuurlijk vreselijk balen. Maar dit is heel leuk. Vooral omdat Rembrandt nog zon jonge pony is. Dit was pas onze vierde wedstrijd en het eerste grote concours. Mijn doel was de finale halen en daarna hoopte ik bij de eerste vijf te komen. Ik ben heel tevreden. De bronzen medaille ging naar Anne Meulendijks met Boticelli, die samen met Te Riele deel uitmaakte van het zilveren EK-team.
Jan Enne Kloosterboer, voorzitter van de jury tijdens de finaleproef, was eveneens tevreden. Ik heb met veel plezier gejureerd. Deze kinderen weten waar ze mee bezig zijn. Dit ging niet om goed of slecht, dit waren de verschillen tussen goed en zeer goed. In de Z1-DE was de strijd om de medailles een Brabants onderonsje. José Ebbenn was dit voorjaar al M2-DE-kampioene, nu bleef ze de concurrentie opnieuw voor met de jonge NRPS-pony Del Piero. Ook in de categorie C ging de indoorkampioene, Z1/Z2 in handicap. op herhaling. Sophia Schumacher en haar Forester Gardens Fabel zouden zich makkelijk met hun grotere collegas kunnen meten.

Verenigingen
De afdelingsdressuur was ook een zuidelijk onderonsje. Niet alleen in animo, ook in kwaliteit steken de verenigingen uit het voormalige NKB-gebied met kop en schouders boven de rest uit. Alle afdelingstitels, voor vier- en zestallen, gingen naar Brabantse clubs. PC Saxe Gotha uit Sint Anthonis en PPH t Wit Paardje uit Haghorst vierden de grootste feesten. Saxe Gotha scoorde tevens het hoogst in het verenigingskampioenschap. Daarbij rijden vier clubleden een individuele dressuurproef op hun eigen niveau (t/m M1), vervolgens worden daar de strafpunten van vier springcombinaties (t/m klasse M) vanaf getrokken. Saxe Gotha bleef De Cowboys uit Maasbree nipt voor.

Voltige
Terwijl de meeste activiteiten zich buiten afspeelden, was de Willem-Alexanderhal het strijdtoneel van de voltigeurs. Gestimuleerd door het gastoptreden van het Duitse topteam Neuss kwamen de Nederlandse voltigeurs tot goede prestaties. Bij de teams in de hoogste klasse (A/B) maakte Groenendaal haar favorietenrol waar. Onlangs vertegenwoordigde dit team Nederland nog tijdens het WK, waar de finale werd bereikt. We hadden zeker een heel goed gevoel over de Kür, maar toch is het heel spannend. De andere teams waren ook erg goed en dan weet je niet wat het gaat worden. Voor ons was de WK-deelname al een hoogtepunt, maar met deze medaille hebben we er weer een hoogtepunt bij. Het was best lastig, want we gingen hier naar toe als de favoriet en dan moet je het nog wel kunnen waarmaken. Maar dat is gelukkig gelukt, aldus trainster en longeur Manon Swanenburg. Bij de solos was Carola Sneekes wederom veruit de beste in de klasse A. Lianne de Groot, lid van Groenendaal, won met een nieuw paard bij de junioren.

Op www.paardensport.tv vind je de komende dagen sfeerbeelden en interviews met de kampioenen.