KNHS


WK enkelspannen: Goud en brons voor Brabantse menners 31 augustus 2008
080831wkenkelspan.jpg

JARANTOW (KNHS) Met goud voor Jan van den Broek (Nistelrode) en brons voor Jan Moonen (Loon op Zand) waren de Nederlandse menners bij de wereldkampioenschappen enkelspannen buitengewoon succesvol. Dat het landenteam met Leonne van Gestel (26ste) en Jacqueline de Groot-Apon (49ste) met de zesde plaats buiten de medailles eindigde, kon de uitgelaten stemming zondag in het Poolse Jarantów nauwelijks verstoren.

Van den Broek hield in de afsluitende vaardigheidsproef de zenuwen volledig in bedwang. Nadat hij met overmacht de dressuur had gewonnen, ging het zaterdag in de marathon niet volgens verwachting. Daardoor kon de Brabander zich in het laatste onderdeel geen enkele fout meer permitteren. Dat lukte en de tweede plaats van het WK 2004 in het Zweedse Åstorp werd daarmee nog overtroffen. ,,De stemming hier is super, juichte chef dequipe Hans Ditzel vanuit Jarantów.

Ook de kampioen zelf was uitbundig. ,,Dit gaan we met zn allen eens goed vieren, zo juichte hij. Alle lof van Jan van den Broek ging uit naar zijn paard, de 11-jarige KWPN-ruin Oscar. De 68-jarige menner uit Nistelrode, die in mei in Zelhem voor de vijfde keer Nederlands kampioen bij de enkelspanrijders werd, zei het als volgt: ,,Die heeft het héél goed gedaan.

Rustig blijven, zo luidde het devies, ook al hadden de voornaamste concurrenten voor de start van Van den Broek een paar steekjes laten vallen. ,,Maar daar heb ik niet naar geluisterd. Ik ben mijn eigen weg gegaan. Heb voor de vaardigheidsproef even gerust, dat kun je ontspannen die uitdaging aan. Nee, zenuwen voelde ik niet, ik was heel koel.

Dat Van den Broek een sportman op al gevorderde leeftijd is, deert hem geenszins. ,,Ik ben zo gezond als een vis. Ik ga nog elke dag fietsen en lopen. Of hij over twee jaar zijn wereldtitel zal verdedigen, weet de Brabander nog niet. ,,Heb ik nog geen moment over nagedacht, we gaan eerst dit vieren.

Ook Jan Moonen kon met genoegen terugzien op een geslaagd optreden bij de mondiale titelstrijd. ,,Hij is vooral in de dressuur boven zichzelf uitgestegen, zei chef dequipe Ditzel. ,,Zijn paard, Spike, heeft super gepresteerd.

Dat Moonen niet in het landenteam was opgenomen, was volgens Ditzel achteraf gezien geen vergissing. ,,Hij wordt derde, heel knap ja. Maar je kunt niet zeggen dat, als hij ook voor het land was uitgekomen, wij ook daar in de prijzen waren gevallen. Zo werkt het niet. Als, dat telt niet in de sport. Ditzel sprak samen met bondscoach Tjeerd Velstra zijn vertrouwen uit in de dames Leonne van Gestel en Jacqueline de Groot-Apon. ,,Leonne voor de dressuur, Jacqueline voor de marathon, maar helaas, daar ging het hier nu even wat minder mee.

WK enkelspannen, eindklassement: 1. Jan van den Broek (Nistelrode) 137,04, 2. Ann-Violaine Brisou (Frankrijk) 144,65, 3. Jan Moonen (Loon op Zand) 144,89, 4. Susanne Leibetseder (Oostenrijk) 149,21, 5. Thomas Sjöberg (Zweden) 149,60, 6. Michael Sellier (Frankrijk) 149,81, 7. Arja Mikkonen (Finland) 150,43, 8. Thorsten Zarembowicz (Duitsland) 150,65, 9. Michael Barbey (Zwitserland) 151,33, 10. Dieter Lauterbach (Duitsland) 151,34, 26. Leonne van Gestel (Eindhoven) 167,13, 49. Jacqueline de Groot-Apon (Oostvoorne) 179,69.

Landen: 1. Frankrijk 294,46, 2. Duitsland 295,24, 3. Zwitserland 296,28, 4. Oostenrijk 301,48, 5. Zweden 303,59, 6. Nederland 304,17.

Volledige uitslag: http://www.hoefnet.nl/drivingresults/2008/POL

Foto: Hippoevent